Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno pořádá osvětové akce o vlivu kouře z cigaret na nekuřáky

Negativní vliv cigaretového kouře na nekuřáky je letos ústředním tématem série osvětových akcí, které ode dneška až do 9. prosince pořádá magistrát v obchodních centrech v Brně. Primátorův náměstek Petr Hladík dnes ČTK řekl, že analýza z roku 2013 ukázala, že 34 procent obyvatel je vystaveno tabákovému kouři.

Město se akcemi připojuje k Mezinárodnímu nekuřáckému dni, který každoročně připadá na třetí listopadový čtvrtek. Akce budou ode dneška do 18. listopadu ve Velkém Špalíčku, od 21. do 25. listopadu v Avion Shopping Parku, od 28. listopadu do 2. prosince v centru Futurum, 5. a 6. prosince v obchodním centru Omega a od 7. do 9. prosince v hypermarketu Albert v ulici Cejl. Podle Hladíka se v problematice kouření věnuje pozornost spíše kuřákům nebo prevenci kouření u dětí a mladistvých. Proto se město zaměřilo na nekuřáky.

V centrech bude specialista, který lidem poskytne odborné informace o škodlivosti pasivního kouření a nabídne změření hodnoty oxidu uhelnatého v plicích a krevního tlaku. Akci mohou využít i kuřáci, pro které budou připraveny konzultace problematiky závislosti na nikotinu s radami pro odvykání kouření. Kromě akcí bude město o problematice informovat veřejnost na informačních letácích v MHD.

Průzkum u 965 lidí ve věku 25 až 64 let ukázal, že víc než třetina brněnských nekuřáků je vystavena tabákovému kouři. "Přes 25 procent je to v restauracích, skoro sedm procent na pracovištích a přes šest procent v domácnostech," uvedl Ondřej Sochor z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Proto mají akce nabídnout pasivním kuřákům více informací. "Řada lidí je proti své vůli vystavena pasivnímu kouření, které má dopad na jejich zdraví. Ať už jde o servírky, návštěvníky podniků nebo děti kuřáků, pasivní kouření ohrožuje mnohem více lidí, jejichž zdraví je potřeba chránit," řekl Hladík.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Petr Hladík, kouření, Velký Špalíček, cigareta, obchodní dům Omega, Albert Česká republika, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pořádá osvětové akce o vlivu kouře z cigaret na nekuřáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.