Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horolezecký mistr světa Adam Ondra z Brna se pokusí být druhým člověkem na světě, který zdolá Dawn Wall

Krátce poté, co ovládl letošní mistrovství světa v lezení na obtížnost, se lezec Adam Ondra přesunul do amerického národního parku Yosemite, kde se intenzivně připravuje na pokus o volný přelez Dawn Wall. Pokud by téměř tisíc metrů vysokou cestu na legendárním masivu El Capitan zvládl, stal by se teprve druhým člověkem v historii.

Před několika málo dny dosáhli Adam Ondra a jeho spolulezec Pavel Blažek vrcholu takřka kilometr vysokého skalního masivu El Capitan v Yosemitském národním parku. Na vrchol Adam vylezl cestou Dawn Wall, nejtěžší cestou na celém masivu a zároveň asi nejtěžší cestou na velkých stěnách na světě vůbec. Protože ale u skalního lezení není jen o vylezení na vrchol, ale záleží především na tom, jak je přelez provedený, šlo v Adamově případě zatím pouze o trénink na finální pokus. K tomu by mělo dojít v nejbližších dnech, jak naznačil Adam ve svém posledním videu na Instagramu.

Dokončil tak ale první velký krok na cestě ke svému cíli. Nyní probíhá ještě intenzivní nácvik nejtěžších kroků v přelezu, a pak Adam přistoupí k hlavnímu pokusu. “Cestu bych chtěl vylézt na jeden zátah volným lezením v rámci několika dnů. V tom by byl můj přelez hodnotnější, protože by proběhl rychleji než první přelez. Ale ještě mě čeká spoustu práce,” popsal svůj záměr Adam v reportu zaslaném z Yosemit před několika dny.

Přelez na jeden zátah, tzv. “single push”, označuje přelez bez přerušení pouze s nutným nocováním ve stěně. Volné lezení pak spočívá v tom, že se různé jisticí pomůcky jako lano, vklíněnce, skoby používají jen jako jištění ve smyslu ochrany před pádem na zem, ale ne pro postup vzhůru. “Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí,” vysvětlil Adam. Je to rozdíl oproti tzv. technickému lezení, kdy jsou jistící pomůcku využívány i k postupu vzhůru.

 

Obzvlášť u velmi těžkých cest proto volnému přelezu předchází dlouhý a pečlivý proces učení jednotlivých kroků, memorování každého chytu a vypilování každého pohybu, rovnováhy, rychlosti, díky čemuž je pak možné přelézt celou délku lana bez pádu. Právě v tom spočíval dosavadní postup.

Společně s Pavlem jsme strávili hodně času v prvním polovině stěny, kde jsme s použitím i technického lezení zafixovali lana a založili základní tábor pro nocování ve stěně. Díky tomu se můžeme po stěně rychle pohybovat a soustředit se na nácvik nejtěžších lanových délek, které jsou právě zhruba v půlce stěny. Zespodu do půlky stěny se díky lanům dostaneme za hodinu a půl,” popisuje dosavadní postup Adam.

Dawn Wall je ta nejstrmější a nejhladší část El Capitana. První volný přelez Dawn Wall byl uskutečněn teprve v lednu v roce 2015, kdy lezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson stěnu volně přelezli na jeden zátah v rámci 19 dní, které ve stěně strávili. Pro Tommyho Caldwella to byl životní projekt, kterému věnoval 7 let příprav, tréninku a nácviku jednotlivých částí cesty. Jejich úspěch vyvolal v USA obrovskou vlnu mediálního zájmu a dokonce jim gratuloval prezident Obama.

Pro Adama je to vůbec první pobyt v Yosemitech a Adam přiznává, že je jeho cíl na první pohled možná příliš ambiciózní. Jde totiž o výrazně jiný styl lezení, než sportovní a závodní lezení, kterému se Adam doposud věnoval a v kterém exceloval.

“V yosemitském lezení jsem nováček a nikdy předtím jsem nelezl tak velkou stěnu, jako je El Capitan. Navíc to není jištěno jako sportovní lezení. Většina délek se jistí vlastními jistícími prostředky a vzdálenosti mezi jištěním jsou někdy pěkně dlouhé. Byl jsem překvapený, že tu při lezení zažívám i strach a je to pro mě lekce, kdy se hrozně moc učím. Ale je to i dobrodružství a to je určitě něco, co mě na tom baví,” okomentoval Adam dojmy z Yosemit.

Žula v Yosemitském údolí je navíc extrémně hladká a klouzavá. Většina těžkých kroků se také odehrává v položených až kolmých stěnách, což je rozdíl oproti sportovnímu lezení, kde většina těžkých cest vede v obrovských převisech. “Dawn Wall je tudíž extrémně náročná na techniku a preciznost nohou, protože zde nejsou chyty, za které by se dalo pořádně zabrat,” vysvětluje Adam specifika yosemitského lezení.

Přesto, že se Adam soustředí od začátku na svůj hlavní cíl, Dawn Wall, našel si čas i na vylezení jiné ikonické cesty na El Capitanu. Asi vůbec nejznámější cestu zvanou The Nose vylezl na jeden zátah společně se svým otcem za 17 hodin.

    

Tento přelez proběhl bez předchozích pokusů nebo tréninku ve stěně. S výjimkou 2 nejtěžších délek přelezl Adam všechny napoprvé. “Pro mého tátu byl Nose vždycky sen a jsem rád, že jsme tam mohli být spolu. Je to krásná cesta a nejlepší je, že prostě celý den můžete jen lézt a lézt. Měl jsem dobrý pocit, i když ten styl lezení pro měl byl stále hodně nový. Sice jsem nedal všechny délky napoprvé, ale byl jsem spokojený,” popsal Adam zážitky v rozhovoru pro National Geographic.com.

Tisková zpráva

Foto: Pavel Blažek

Štítky Adam Ondra, lezení, Brno, El Capitan, Yosemitský národní park, Pavel Blažek, trénink, Tommy Caldwell, Barack Obama, National Geographic Society

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezecký mistr světa Adam Ondra z Brna se pokusí být druhým člověkem na světě, který zdolá Dawn Wall  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.