Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministerstvo rozhodne, zda budou brněnské vodojemy památkou

Ministerstvo kultury v nejbližších dnech zahájí správní řízení, které posoudí případné vyhlášení historických brněnských vodojemů z přelomu 19. a 20. století památkou. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Na rozhodnutí ministerstva čeká i město, které na místě chtělo stavět parkoviště.

 

Vodojemy na Žlutém kopci vyrostly v souvislosti s budováním brněnského vodárenského systému v druhé polovině 19. století a navazovaly na vodárenský areál v Pisárkách, který přijímal vodu z řeky Svratky. Zde byla voda čištěna a čerpána do dvou tlakových pásem, nižšího s vodojemy na Žlutém kopci a vyššího s vodojemem na Špilberku.

"Nejstarší cihlový vodojem na Žlutém kopci byl vybudován patrně v letech 1868-1876," uvedl ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha. Na místě jsou nyní pod zemí dva cihlové vodojemy a jeden betonový, který vznikl krátce po roce 1910.

Vodojemy se dochovaly jen s menšími poškozeními, v havarijním stavu je související technický domek, který má narušenou statiku. Podle Váchy nemá soubor čtyř kolosálních podzemních nádrží v českých zemích obdoby.

"Vodárenský areál je současně působivým historickým monumentem doby velkorysého budování měst," uvedl Vácha.

Vodojemy ztratily původní účel a odpojeny byly v roce 1997. Patří městu, které chce na místě postavit parkovací dům pro rezidenty i návštěvníky blízké onkologie. Brno chce posoudit i možnost, zda by šlo parkovací dům
vybudovat tak, aby vodojemy nepoškodil.

"Vzhledem k rázu čtvrti budeme dbát na to, aby parkovací dům svou hmotou a vzhledem nenarušoval okolí. Také budeme hledat jiné alternativní možnosti, jak řešit kritický nedostatek parkovacích míst pro onkologické pacienty v
dané lokalitě, abychom mohli následně zodpovědně rozhodnout,
" uvedl už dříve náměstek primátora Matěj Hollan.

Vodojem dosud spravovaly Brněnské vodárny a kanalizace, a.s. Ty jej ale už nepotřebují a navrhly městu, aby byl z předmětu nájmu vyňat. "Délka procesu bude záležet na požadavcích, které statutární město Brno pro vrácení majetku bude mít," sdělila ČTK mluvčí vodáren Renata Hermanová.

Nové využití brzy získá i nevyužívaný vodojem na Špilberku. Vznikne tam lapidárium s kamennými prvky ze sbírek Muzea města Brna i nové restaurátorské dílny - zámečnická dílna, kovodílna, dílna na dřevo, kámen, kůži a papír, ale také skladovací prostory. Rekonstrukcí severního přístavku se zmodernizuje vstupní prostor do špilberských kasemat.

Zdroj: ČTK

FOTO: Roman Flössler, blog.flor.cz

Kamil Pokorný, kamilpokorny.rajce.idnes.cz

Štítky Zdeněk Vácha, dílna, Špilberk, Národní památkový ústav, Brno, kopec, Muzeum města Brna, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Svratka, Pisárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo rozhodne, zda budou brněnské vodojemy památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.