Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská zoo úspěšně odchovala čtyřčata kočkovitých manulů

Samec divoké kočky manul, který přijel do brněnské zoologické zahrady v roce 2013, se stal poprvé otcem – a hned čtyřnásobným. Dva kocouři a dvě kočky se narodili už v květnu, ale vzhledem k vysoké úmrtnosti manulích mláďat lze o úspěšném odchovu mluvit až nyní.

 

Brněnskou zoologickou zahradu obývá aktuálně hned šest manulů (Otocolobus manul), malých kočkovitých šelem pocházejících původně z centrální Asie, kde žijí na travnatých náhorních rovinách. Návštěvníci mohou vidět jen čtyřletého samce Manu narozeného v Jihlavě v expozici naproti lachtanům. Dvouletá samice Rosa, která přijela do zoo na jaře roku 2015 z Highland Wildlife Park, nikdy neopustila chovatelské zázemí.

Tam se za ní přesouval i samec v období páření. Když se pak v dubnu narodila čtyři koťata, zůstala také spolu s matkou mimo expozice přístupné návštěvníkům. Důvodem takových tajností je komplikovanost odchovu manulů v lidské péči.

Manuli jsou všeobecně velmi plaší a citliví vůči stresu a jejich rozmnožování komplikuje také onemocnění vyvolané parazitem Toxoplasma gondii, který se běžně vyskytuje u kočkovitých šelem včetně kočky domácí. Zatímco pro kočku domácí se ale nejedná o zvlášť závažnou chorobu, u manulů je průběh toxoplasmosy velmi dramatický. Přes veškeré úsilí chovatelů a veterinárních lékařů způsobuje velké ztráty mezi mladými zvířaty. Kritické období pro mláďata přichází až mezi třetím a čtvrtým měsícem věku, tedy v době, kdy jsou už relativně velká a aktivní. Onemocnění nastupuje bez varovných příznaků, průběh je rychlý a často končí smrtí koťat.

„Vzhledem k nepříznivé prognóze a k tomu, že šlo o Rosina první mláďata, jsme byli, co se týče možného úspěšného odchovu, spíš skeptičtí. O to větší radost nám samozřejmě dělá, že všechna čtyři koťata právě slaví 6 měsíců a pomalu se chystají k novým chovatelům, kde se zapojí do EAZA EEP programu,“ řekla kurátorka savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Populaci manulů ve volné přírodě ohrožuje především ztrátou přirozeného prostředí, proto je důležité, aby zoologické zahrady nejen představovaly tento druh návštěvníkům, ale zároveň také stabilizovaly populaci v lidské péči pro případ, že by ji bylo zapotřebí.

Zdroj: Zoo Brno

Štítky kočka, Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, Makedonská akademie věd a umění, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo úspěšně odchovala čtyřčata kočkovitých manulů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.