Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně bude pro velký zájem jezdit další senior bus, současné dva nestačí pokrýt poptávku

Brno zvýší od příštího roku počet senior busů ze dvou na tři. Po autech, jež za poplatek 50 korun převážejí seniory nad 70 let a lidi tělesně postižené k lékařům nebo za potřebnými záležitostmi, je ohromná poptávka. Dosavadní dva senior busy ji nestačí pokrýt.


Provoz jednoho auta vyjde na dva miliony ročně, město tedy pro příští rok zvýší současný rozpočet čtyři miliony o další dva na nový vůz. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dopravní podnik města Brna spustil službu letos v červnu. "Od června do září oba senior busy ve všední dny průměrně přepravily 30 osob denně. Na dalších 20 se ale nedostalo," zdůvodnil Hladík rozšíření služby.

Mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová ČTK řekla, že za měsíc busy využije kolem 900 osob. "Téměř 85 procent klientů tvoří senioři a asi 15 procent osoby se zdravotním postižením. V pracovní dny je největší vytížení v dopoledních hodinách. Téměř dvě třetiny přeprav jsou z důvodu návštěvy lékaře," popsala Lukšová.

Potvrdila, že dispečink senior busu denně odmítne kolem 20 zájemců. "Termíny přeprav v exponovaných časech je třeba rezervovat v předstihu pět až šest týdnů, aby měli lidé jistotu, že se na ně dostane," zdůraznila mluvčí.

Hladík dodal, že město dostává pozitivní e-maily od lidí, kteří jsou se službou spokojeni. "Proto jsme usoudili, že by bylo vhodné navýšit částku a mít o jeden senior bus víc, abychom mohli přepravovat všechny zájemce," uzavřel.

Službu si lze objednat telefonicky nebo sms zprávou na čísle 731 518 348 od 7:00 do 15:00. Jedna jízda stojí 50 korun, zahrne se do ní i čekací doba na návrat, je-li kratší než 15 minut. Pokud řidič čeká déle než čtvrt hodiny, stojí zpáteční cesta dalších 50 korun. Senior bus fungoval ve zkušebním provozu už loni v prosinci, kdy ho využilo 120 lidí. Obdobná služba funguje i v jiných městech v České republice.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Petr Hladík, Dopravní podnik města Brna, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně bude pro velký zájem jezdit další senior bus, současné dva nestačí pokrýt poptávku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.