Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová kniha mapuje místa, kam chodili Brňané za pivem

Kam chodili Brňané na výlety za dobrým pivem a jídlem mapuje druhý díl knižní řady z názvem Račte pivečko nebo vínečko? Edice o brněnských hospodách, restauracích a vinárnách se nyní zaměřuje zejména na Pisárky a nejbližší okolí, kde byl na přelomu 19. a 20. století i největší brněnský zábavní park a populární střelnice.

Knihu vydalo nakladatelství Josef Filip 1938, jež se dlouhodobě zaměřuje na obrazové publikace. "K vydání mám již nachystaných šest dílů o brněnských hospodách a vinárnách, vydávat je budeme postupně podle zájmu," řekl ČTK majitele nakladatelství Vladimír Filip.

Aktuální díl mapuje zejména Pisárky v širším slova smyslu a také Špilberk. Čtenáři se seznámí například s restaurací Myslivna, Křípalovým hostincem, restaurací na Juranově výšině nebo výletní restaurací Nový svět, jejíž zahrádka byla mezi dvěma německými veslařskými kluby v dnes už neexistujícím Kamenném mlýně. Zahrádka končila u řeky, odkud jezdil po Svratce výletní parníček, nebo si zde Brňané mohli půjčovat loďky.

Většina těchto podniků už zanikla. Například Křípalův hostinec je prázdný, na Jurance sídlí zahrádkáři a zahrádku Nového světa opanovali veslaři se svými loděnicemi. V minulosti šlo ale o místa, která obyvatelé rna hojně navštěvovali. Lidé jezdili do Pisárek k řece Svartce také proto, že tu začínala příroda a zároveň zde končila pouliční dráha. Populární byla například i pisárecká střelnice, kam v roce 1892 zavítal i rakouský císař František Josef I.

"Pokud se týká Špilberku, jsou v knížce mnohé obrázky z hostince Na hlídce, ze staré rakouské kantýny ve špilberských kasárnách a z prostor rekonstruovaných v době protektorátu pro německou armádu," uvedl Filip.

Nakladatelství Josef Filip, založené v roce 1938 a pojmenované po otci dnešního majitele, vydává obrazové knihy dlouhodobě. Do konce roku chystá například knihu o Německého domě. V minulosti historii brněnských restaurací podrobně zmapoval Karel Altman knihou Krčemné Brno, která vyšla před více než 20 lety.

Zdroj: ČTK
 

Štítky kniha, Brno, hospoda, restaurace, Pisárky, pivo, Josef Filip, střelnice, zábavní park, Špilberk, František Josef I., Karel Altman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová kniha mapuje místa, kam chodili Brňané za pivem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.