Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zruší omezení plavby lodí na přehradě, schválí novou vyhlášku

Brno zruší vyhlášku, zakazující na celé přehradě od května do konce září plavbu lodí a člunů se spalovacími motory o výkonu do deseti kilowattů. Zrušení žádalo ministerstvo vnitra, podle kterého byla vyhláška v rozporu se zákonem. Město schválí novou vyhlášku, která podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) zakáže plavbu zmíněných typů lodí a člunů v části od hráze až po Rokli, kde se pohybují rekreanti. Díky vymezení oblasti by mělo být podle Andera vše v pořádku.

Město chce vyhláškou zabránit kolizím mezi plavci a rekreanty s lidmi na člunech. Podle náměstka je  problematické, že současná vyhláška platící od léta zakazuje pohyb lodí na celé ploše, přestože se rekreanti pohybují pouze v části přehrady. "Proto bude novou vyhláškou platit zákaz pouze pro tu část, kde jsou pláže, ale nebude je zakazovat v části za Roklí směrem k hradu Veveří a Veverské Bítýšce, kde už pláže nejsou," uvedl Ander.

Podle něj je město ve sporu s ministerstvem dopravy, které vlastní vyhláškou povoluje neomezený provoz spalovacích lodí na přehradě. Město se s ministerstvem snažilo dohodnout na omezení, avšak neúspěšně. "Možná celá záležitost skončí u soudu, kde ale máme vysokou šanci na úspěch," řekl Ander. "Změnou dáváme najevo, že nechceme nikoho bezdůvodně šikanovat nebo omezovat, ale chceme předcházet konfliktům uživatelů nádrže. Tragické zkušenosti z jiných přehrad v Česku ukazují, že se nulová regulace fatálně nevyplácí," doplnil náměstek.

Provoz lodí se silnějšími motory reguluje zákon. Podle Andera mají tato plavidla zákaz, výjimka platí pro záchranáře, policii a hasiče. Omezení se netýká výletních lodí Dopravního podniku města Brna, které mají elektromotory. V minulosti lodě se spalovacími motory s výkonem do deseti kilowattů na přehradu nemohly, avšak ministerstvo dopravy loni zařadilo přehradu do skupin, kde je povoleno s těmito loděmi jezdit. Proto město zareagovalo vlastní vyhláškou.

Brněnská přehrada měla v minulosti problémy s kvalitou vody, ale po vyčištění před několika lety je navštěvovanou destinací. Přestože se návštěvnost nezaznamenává, odhadem k ní přicházejí desítky tisíc lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, Brno, Martin Ander, Rokle, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo dopravy České republiky, Dopravní podnik města Brna, Česko, Hrad Veveří, Veverská Bítýška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zruší omezení plavby lodí na přehradě, schválí novou vyhlášku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.