Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvířecí záchranná stanice má několik neobvyklých přírůstků

Do záchranné stanice při Zoo Brno se ve druhé sezóně jejího provozu dostaly zatím nepřijaté druhy zvířat. Souvisí to s větším povědomím o záchranné stanici. Zatímco loni ve stanici pomohli ve 170 případech, předpokládá se, že letos jich bude kolem 250.

Po zimování na začátku sezóny ze stanice vypustili zatím nejvzácnějšího zvířecího pacienta, netopýra jižního. Byl nalezený vysílený v zimě mimo úkryt a po úspěšném přezimování se vrátil do přírody. Netopýři jižní se k nám postupně šíří, v České republice byli ale zaznamenáni zatím jen několikrát.

Z ptačích obyvatel ve stanici pečují o dva do záchranných stanic méně často přijímané druhy pěvců. Dvě mláďata drozdů kvíčal jsou už odrostlejší, sama přijímají potravu. Drozdové kvíčaly jsou hejnoví ptáci, můžeme je v zimě pozorovat krmit se na zbytcích ovoce. Ťuhýk obecný je zatím otřesený a byl lehce poraněný, zřejmě po nárazu auta. Ťuhýci obývají křovinatou krajinu, živí se převážně hmyzem a drobnými obratlovci.

Stanice stále přijímá řadu mláďat i zraněných zvířat. V letošním roce se její pracovníci dvakrát vraceli na místo nálezu mláďata sov, která byla nalezena na zemi, ale stačilo pouze vysadit je na strom. Puštík na mládě vykoukl z dutiny, kalous mládě volal. Do záchranné stanice bylo přijato také mládě lišky, kterému myslivec zastřelil matku a chtěl si ho ochočit.

Mládě rehka domácího se pak narodilo s vývojovou vadou, opeření se mu zatím plně nerozvinulo. Častým zraněním bylo poranění strakapoudů po nárazu do skla, ale stejně jako otřesení dlaskové tlustozobí se většinou brzy zotavili. Varujeme ale před neopatrným vysekáváním trávy, na které doplatilo mládě srny nebo před ponecháváním psů zcela bez dozoru, kteří zřejmě napadli jezevce. Úspěšně se ale zotavila káně, která sežrala otráveného hlodavce.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířecí záchranná stanice má několik neobvyklých přírůstků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.