Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jižní Moravě výrazně vzrostl počet případů příušnic

V Jihomoravském kraji se výrazně zvýšil počet případů příušnic. Jen za první čtvrtletí letošního roku jich hygienici zaznamenali 76, loni jich přitom bylo za celý rok jen 67. Novinářům to dnes řekla vedoucí brněnského protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Radka Boháčová. Hygienici proto doporučují, aby se lidé nechali očkovat.

Lidé se proti příušnicím očkují v dětském věku. "Příčinu, proč se nyní počet onemocnění zvýšil, přesně neznáme. Je ale pravděpodobné, že čím déle je člověk očkovaný, tím více klesají protilátky. S rostoucím věkem je vyšší pravděpodobnost, že ten člověk onemocní," uvedla Boháčová.

Zvýšený výskyt příušnic nemá pouze Jihomoravský kraj, mnohem větší je například na Vysočině nebo v Jihočeském kraji. Podle Radiožurnálu je na jihu Čech skoro 600 nemocných příušnicemi, zatímco loni jich bylo jen deset.

"Je otázka, jaká na to bude obecná reakce. Každý by měl ale zapřemýšlet, jestli není dobré nechat se přeočkovat," řekl ředitel jihomoravské hygienické stanice Jan Mareček.

Přestože neexistuje vakcína pouze proti příušnicím, lidé se mohou nechat naočkovat vakcínou, která současně působí proti příušnicím, spalničkám a zarděnkám. Nehradí ji sice pojišťovna, podle hygieniků je ale dostupná zhruba za 1000 korun.

Příušnice jsou akutní virové onemocnění. Doprovází ho vysoké teploty a charakterizují ho zduřelé příušní slinné žlázy. V některých případech může vést až k zánětu varlat nebo vaječníků a podle Marečka ve výjimečných případech i k neplodnosti mužů. Onemocnění je vysoce nakažlivé. Podle Boháčové se vylučuje ve slinách, a proto se nedoporučuje například pít ze stejné láhve nebo jíst stejnou svačinu. "Přenáší se však respirační cestou a je těžké tomu zabránit," dodala.

Zdroj: ČTK
 

Štítky příušnice, Jihomoravský kraj, Radka Stupková, Krajská hygienická stanice, Česko, Kraj Vysočina, Jihočeský kraj, Český rozhlas 1 Radiožurnál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě výrazně vzrostl počet případů příušnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.