Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lední medvídě v brněnské zoo se jmenuje Noria, rozhodla Šafářová

Mládě ledních medvědů z brněnské zoo dnes dostalo jméno Noria. Vybrala ho tenistka Lucie Šafářová, která se stala kmotrou medvíděte. Lidé zaslali do zoo přes tisíc návrhů, jak pojmenovat samičku narozenou v listopadu loňského roku. Rodačka z Brna Šafářová volila asi ze dvacítky finálových jmen.

Podle ní se ke jménu váže příběh o globálním oteplování, který s ledními medvědy úzce souvisí.  Lidé mohli posílat návrh na jméno zhruba 10 dnů do 10. dubna. Vítězný podnět zaslala zoo Lenka Skutilová. "Noria je hlavní hrdinka knížky Strážkyně pramene od finské autorky jménem Emmi Itäranta. Její svět podlehl zkáze globálního oteplování," nastínila příběh mluvčí zoo Monika Brindzáková.

 A právě na základě toho se Šafářová rozhodovala. "Samozřejmě se mi líbilo více jmen, mezi které patřila například Sura nebo Mia. Ale nakonec mě zaujal příběh finské spisovatelky a konzultovala jsem to i se zoo, jaké jméno by se nejvíc hodilo," uvedla tenistka. Podle ní se příběh k medvíděti hodí. "Globální oteplování se ledních medvědů velmi dotýká a má to být takové upozornění, že se s tím musí něco dělat, aby medvídků neubývalo, ale naopak přibývalo," dodala Šafářová.

Spolu s brněnským primátorem Petrem Vokřálem (ANO) a ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která je také z Brna, hodila do výběhu pro medvídě i jeho matku Coru dort, ryby, ale také mrkev a další dobroty.

Mládě bylo od svého narození loni na konci listopadu neustále v blízkosti matky. Nejprve byly v porodním boxu, před více než měsícem začala Cora vycházet s potomkem ven.

Odchovy ledních medvědů v zajetí jsou složité. Cora však v Brně porodila a úspěšně odchovala už dvojčata Billa a Toma a pak dvojčata Kometu a Nanuka. Nyní se stará o Noriu. Medvědici je 18 let a rodí zhruba po tříleté přestávce. Zoo ročně navštíví přes čtvrt milionu lidí, přičemž mláďata ledních medvědů zájem veřejnosti o zoo zvyšují.

Zdroj: ČTK
 

Autoři | Foto Tomáš

Štítky Lucie Šafářová, Zoologická zahrada Brno, NORIA s.r.o., medvěd lední, Brno, globální oteplování, Emmi Itäranta, Cora, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lední medvídě v brněnské zoo se jmenuje Noria, rozhodla Šafářová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.