Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žít Brno nepůjde do koalice bez ANO, trvá na primátorovi Vokřálovi

Žít Brno nepůjde v Brně do žádné koalice bez hnutí ANO. ČTK to řekl primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). V Brně se v neděli rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci se dohodli na spolupráci a hledání nových partnerů s opoziční ČSSD.

Dohromady mají 18 mandátů z 55, na většinu potřebují 28. KDU-ČSL a ČSSD chtějí jednat se všemi stranami kromě KSČM. Žít Brno trvá na tom, aby zůstal primátorem Vokřál a aby nebyl v koalici zapojený bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD). Hnutí Žít Brno chce stále prosazovat sociální bydlení a kulturní projekty.

Hollan řekl, že zatím neví, co dohoda lidovců se sociální demokracií znamená. "Je těžké vyjadřovat se, co bude, protože nevíme, co lidovci chtějí dělat. Budou na úterním zastupitelstvu sedět v radě, odstoupí z ní nebo nás odvolají? Určitě to nebude odvolání hlasy ANO, Žít Brno nebo Strany zelených. Museli by to udělat lidovci například s opozičními komunisty," uvedl Hollan.

Podle něj je jedna věc prohlášení a druhá věc skutečnost. "Jedna věc je prohlásit, že koalice neplatí, ale pokud bude i po zítřejším (úterním) zastupitelstvu pokračovat rada, koalice stále platí," řekl Hollan. Na jednání o nové koalici je ochotný přistoupit za dodržení tří podmínek, a to že zůstane Vokřál primátorem, že se nebude zapojovat Onderka, proti kterému Žít Brno v minulosti kriticky vystupovalo a kvůli němu vstoupilo do politiky, a že se zachovají programové body jako zavedení sociálního bydlení nebo kulturní projekty, jako je například výstavba Janáčkova kulturního centra.

Koalice měla problémy už před půl rokem, situaci ale ustála. Minulý týden se však objevily zprávy o jednání ANO s Žít Brno o nové možné koalici s ČSSD. ANO to zdůvodnilo tím, že nemůže v současné koalici prosadit některé své body. Lidovci to považovali za popření koaliční smlouvy, a proto také začali jednat o koalici. S ČSSD se dohodli na vytvoření nové, přičemž chtějí oslovit hnutí ANO a další potenciální partnery kromě KSČM.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, ODS pět, zelení, komunisté a TOP 09 má po čtyřech hlasech, poslední mandát má nezařazený Toomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale už jeho členem není.

Zdroj: ČTK

Štítky Žít Brno, koalice, ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL, primátor, Matěj Hollan, Brno, Strana zelených, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno nepůjde do koalice bez ANO, trvá na primátorovi Vokřálovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.