Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jedovnicích dokončují první jihomoravské singletraily

V Jedovnicích na Blanensku se pomalu dokončují první kilometry cyklistických singletrailů na jižní Moravě. Od 22. dubna budou mít cyklisté možnost využít tři okruhy lesy Moravského krasu o celkové délce 28 kilometrů.

Podle Petra Vaňka, který byl s kamarádem iniciátorem tohoto projektu, už nebudou muset lidé jezdit z Brna do Rychlebských hor, Beskyd či na Dolní Moravu, řekl.

Singletraily jsou cesty, které se staví v terénu z materiálů, které nijak nepoškodí les. Jsou pouze jednosměrné kvůli bezpečnosti i kvůli jejich koncepci. "Jsou stavěné tak, že jízda v protisměru by nedávala z hlediska atraktivnosti a různých prvků smysl," vysvětlil Vaněk.

V Jedovnicích budou tři okruhy od šesti do 12 kilometrů. "Začátek je u kempu Olšovec a po zhruba jednom a půl kilometru se větví. Pokud bude člověk chtít projet všech 28 kilometrů, musí jet na každý okruh zvlášť," řekl Vaněk. Náročnost podle něj závisí na rychlosti, jakou cyklista zvolí.

"Pomalým tempem můžou jet i rodiny s dětmi, kdo pojede rychle, najde tu i několik skoků," popsal Vaněk.Stavba cest, které jsou mezi cyklisty stále populárnější díky atraktivnímu profilu a umístění v přírodě, vyšla zhruba na 3,5 milionu korun. Přispěl na ni Jihomoravský kraj, obec a majitelé lesů poskytli pozemky.

Vaněk předpokládá, že na rozdíl od singletrailů v odlehlejších oblastech by tyto mohly být využívané hojně i ve všedních dnech díky blízkosti Brna. "Nová nabídka by měla oživit ekonomiku, zaměstnat více lidí ve službách. Moravský kras slouží převážně k jednodenní turistice. Tímto se zvýší nabídka trávení volného času a lidé by mohli více přijíždět na prodloužené víkendy," myslí si Vaněk. U Olšovce by mělo vzniknout pro cyklisty také servisní zázemí.

Tři okruhy u Jedovnic by neměly být posledními na dosah Brna. Pokud půjde dobře vyřizování různých povolení, mohly by nové cesty vznikat ještě letos koncem léta v Mariánském údolí, zhruba 30 kilometrů. Nabízí se i varianta spojit tyto trasy s Jedovnicemi. "Bylo by potřeba udělat alespoň dílčí úseky, aby se cyklisté nemíchali s pěšími tam, kde jich chodí hodně," řekl Vaněk.

V plánu je i rozšíření okruhů v Jedovnicích. "Je to otázka jednání. Teď chceme ukázat, že cyklisté do lesa patří a dokážou respektovat pravidla," doplnil Vaněk.

Autoři | Foto Facebook Singletrail Moravský Kras

Štítky Jedovnice, cyklista, Petr Vaněk, les, Jihomoravský kraj, Moravský kras, okres Blansko, Brno, Olšovec, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Volavý

A teď mi řekněte, jak jako čtyřkolkář poškozuju les, když přes něj projedu.....nemusí se kvůli mě kácet stromy, zdaleka po sobě nezanachávám takovéto stopy, projedu a zvěř se může klidně dále pást....ale já jsem skáza a tohle je vítáno....něco je divné tady....

Pondělí, 11. dubna 2016, 15:13Odpovědět

V Jedovnicích dokončují první jihomoravské singletraily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.