Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně byl předepsán 1. recept na české léčebné konopí

Jde o stejnou ženu, které bylo jako vůbec první pacientce léčebné konopí ve svatoanenské nemocnici předepsáno loni v květnu – tehdy obdržela legální léčebné konopí přivážené z Nizozemska.

Pacientka trpěla neztišitelnou chronickou bolestí a vliv analgetik byl nedostačující. Po přidání léčebného konopí se bolest utlumila a pacientka se dočkala částečné úlevy.

"Stále ale nemůže být konopí bráno jako všelék. Na každého pacienta jeho podání působí jinak a dávkování se upravuje. Každopádně je dobře, že se o konopí jako součásti medicíny začalo mluvit a mluví," sdělil MUDr. Radovan Hřib z Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Konopí (Cannabis) je rod jednoletých bylin z čeledi konopovitých. Před časem byly potvrzeny jeho účinky jako doplňkového léčiva pro pacienty s rakovinou či například roztroušenou sklerózou. Vydat ho pacientům může pouze lékař registrovaný v rámci Státní agentury pro konopí pro léčebné konopí.

Dosud nemocnice vydávala recepty na konopí z Nizozemska, které je minimálně dvojnásobně dražší. České konopí bude dostupné i pro méně movité pacienty, řekl Hřib. Jeden gram českého vyjde zhruba na 100 až 120 korun, nizozemské stálo 260 až 300 korun. Účinky jsou stejné. Zatím ho pojišťovny nehradí a platí si ho lidé.

V Česku vypěstovaná marihuana odpovídá medicínských standardům, je přísně kontrolována Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Má mimo jiné přesně stanovený obsah aktivních látek - kanabinoidů. Musí také splňovat velmi přísné podmínky pro obsah kontaminantů, jakými jsou těžké kovy, plísně či bakterie, protože rostlina musí být bezpečná pro vdechování.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně byla v loňském květnu prvním státním zdravotnickým zařízením, které začalo předepisovat léčebné konopí.  

Tisková zpráva

 

Štítky konopí, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nizozemsko, pacient, bolest, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně byl předepsán 1. recept na české léčebné konopí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.