Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové vybavení pro léčbu onkologických pacientů umožní lépe sledovat průběh léčby

Celkem čtyři moderní zdravotnické přístroje výrazně zlepší diagnostiku a léčbu onkologicky nemocných pacientů v rámci Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA).

Nemocnice vybavení pořídila v rámci projektu „Modernizace technologického vybavení FNUSA pro léčbu onkologických onemocnění“, jehož celkové náklady činily 29,5 milionu Kč. 

Nové přístroje zrychlí diagnostiku V rámci projektu bylo pořízeno nové diagnostické vybavení pro pracoviště FNUSA a to pro Mikrobiologický ústav (MiÚ) a Oddělení klinické hematologie (OKH). Pořízené vybavení jednak nahradilo staré a nevyhovují přístroje, ale nemocnice pořídila i přístroj, kterým do této doby nedisponovala. Potřebná vyšetření se musela provádět jinými metodami. Biochemický analyzátor pro MiÚ umožní provádět vyšetření rychleji a efektivněji při menším personálním zatížení. Přínosem pro pacienty bude především zkrácení doby trvání vyšetření a jeho zpřesnění.

Důležitým novým vybavením jsou dva nové analyzátory krevního obrazu, které jsou umístěny na OKH. Nové přístroje umožní zlepšení, urychlení a upřesnění diagnostiky změn krevních elementů před, během i po léčbě onkologických nemocných pomocí nových parametrů, které stávající a již zastaralé přístroje neměli k dispozici. „Nové vybavení pořízené pro léčbu onkologicky nemocných umožní lépe sledovat průběh jejich léčby a případné reakce na prováděnou léčbu“, informoval Martin Pavlík, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Miniinvazivní chirurgie pro léčbu onkologických pacientů Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (KOCHHK) FNUSA získala nové technologické vybavení pro provádění miniinvazivních transnazálních operačních výkonů. Pracoviště provede ročně více než 300 onkochirurgických operací hlavy a krku u pacientů nejen z Jihomoravského, ale i Zlínského kraje a kraje Vysočina.

Přístroje pro endoskopickou operativu včetně nového navigačního systému umožní rozvoj mikrochirurgické operativy využívající dutinu nosní jako přístupový koridor k patologiím nejen v oblasti nosu a vedlejších dutin nosních, ale i v očnici a spodině lebeční. Nová technologie poskytne možnost provádět zákroky šetrněji, minimalizovat traumatizaci tkání obličeje při zachování srovnatelné radikality výkonu jako konvenční zevní přístupy, umožní rychlejší rekonvalescenci pacientů po operaci a brzký návrat do běžného života.

Součástí dovybavení pracoviště bylo rovněž pořízení videolaryngoskopu s technologií NBI (Narrow Band Imaging). „Tato inovativní endoskopická metoda využívá osvětlení tkání filtrovaným světlem umožňující přesnější zobrazení sliznice a její cévní kresby. Představuje excelentní diagnostickou metodu časného záchytu přednádorových a nádorových lézí, ale i vhodnou metodu určenou pro sledování pacientů po již prodělané léčbě maligních tumorů“, sdělil Břetislav Gál, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.

Projekt „Modernizace technologického vybavení FNUSA pro léčbu onkologických onemocnění“ je z 85 procent spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu.

Tisková zpráva

Štítky léčba, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, projekt, Evropská unie, Martin Pavlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vybavení pro léčbu onkologických pacientů umožní lépe sledovat průběh léčby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.