Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jediný svého druhu v Evropě: V Brně uvádí do provozu špičkový mikroskop

Na půdě brněnského Ústavu přístrojové techniky Akademie věd se slavnostně otevírá nová laboratoř vysokorozlišovací environmentální rastrovací elektronové mikroskopie. Díky novému, unikátně konfigurovanému mikroskopu QUANTA 650 FEG tu vzniká v Evropě ojedinělé pracoviště.

"Přístroj posouvá dosavadní hranice pozorování obtížně zobrazitelných vzorků. Bude je možné pozorovat v přirozeném stavu díky speciálně upravenému prostředí. Ústav mikroskop koupil od společnosti FEI a bude na něm testovat vlastní aplikace a systémy," řekl vedoucí výzkumného týmu Vilém Neděla.

Vznik laboratoře, umožněný díky dotaci Akademie věd v rámci Strategie AV21, má za cíl navázat mezioborová partnerství doma i v zahraničí, stejně jako posílit spolupráci s aplikovanou sférou a posouvat kupředu základní výzkum v této oblasti. „Už v tuto chvíli jednáme s pěti novými partnery z akademické i komerční sféry,“ potvrzuje velký zájem Neděla a dodává, že jednou ze slibných aplikací by mohlo být pozorování chemických reakcí přímo v mikroskopu, například analýza účinku léků v těle.

"Je možné například sledovat kapsli s lékem a její rozklad přímo v mikroskopu," uvedl Neděla. Výzkumníci by například chtěli pozorovat chemickou reakci, jak kapsle s jedem selektivně působí v místě rakovinového nádoru.

Mikroskop je vybaven speciálním detektorem, který umožňuje pozorovat obsah nanočástic nebo živých buněk, například řas, v tekutinách, což bylo do této chvíle pro elektronovou mikroskopii v ČR nemožné. Pomocí speciálních mikromanipulátorů je zase možné vzorky uchopit, odnést, připouštět k nim tekutinu či je ofukovat plyny.

„Jedná se o komplikovaný obor, kterému se v ČR nikdo nevěnuje. Nejde nám jen o pozorování, ale také o analýzy, modifikace či studium reakcí vzorků na vnější podněty přímo v mikroskopu,“ vysvětluje Neděla s tím, že technologie má velký potenciál pro biologii, farmacii, chemii, automobilový i polovodičový průmysl. Přímo v mikroskopu lze změřit, opravit, nebo rovnou postavit například integrovaný obvod.

Tisková zpráva, ČTK

Štítky Evropa, Brno, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný svého druhu v Evropě: V Brně uvádí do provozu špičkový mikroskop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.