Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně začaly sloužit literární lavičky s příručními knihovnami

Na dvou rušných náměstích v centru Brna se mohou lidé v klidu usadit s knihou, kterou si sami vyberou z příruční knihovničky. Literární lavičky tam instalovala Knihovna Jiřího Mahena, která se také postará o obměnu knižního fondu. Ve světových metropolích je podobný městský mobiliář častý, v Brně dosud místo pro sdílení knih chybělo.

"Koncept Literárních laviček našel svoji inspiraci v zahraničí, knihovna jej však rozvinula a připravila unikátní mobiliář, který oživí veřejný prostor, nabídne veřejnosti zajímavou knižní i hudební nabídku, a zpříjemní tak pobyt v centru města," uvedla dnes projektová manažerka knihovny Eva Vojtíšková.

Knihovna věří, že literatura bude díky lavičkám dostupnější také lidem v tíživé situaci a na okraji společnosti. "Fond v knihovničkách chceme tematicky obměňovat a připravujeme i řadu zajímavých akcí, aby to byla místa stále živá a inspirativní," doplnila mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Možnost sáhnout do knihovničky a obměňovat její obsah bude mít každý zájemce. "Přečtenou knihu čtenář vrátí zpět do veřejné knihovničky, případně nahradí svojí vlastní," upřesnila Vojtíšková. Jedna literární lavička je na Jakubském náměstí, druhá před kinem Scala na Moravském náměstí. Dostaly jména Jiřinka a Mahenka.

Zdroj: ČTK

Štítky knihovna, Brno, kniha, Jiří Mahen, Kino Scala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začaly sloužit literární lavičky s příručními knihovnami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.