Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní mezinárodní spolupráce: Čeští a němečtí studenti se pustili do záchrany barokního mobiliáře. Čeká je více než 14 tisíc hodin práce

Více než 14 300 hodin odpracuje tento rok asi čtyřicítka českých a německých studentů na opravách barokního mobiliáře v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně.

Záchrana značně poškozeného mobiliáře je společným projektem restaurátorských oborů Vyšší odborné školy Brno a mnichovského Goering Institutu. S prvními opravami začali studenti tento týden, rekonstrukce vzácného nábytku potrvá až do konce roku 2016.

Téměř čtyři sta tisíc eur, tedy asi 10 milionů korun. Taková je hodnota práce, kterou jen letos odvedou čeští a němečtí studenti i pedagogové při restaurování mobiliáře z poloviny 18. století. Jedinečnou mezinárodní spolupráci Vyšší odborné školy Brno a mnichovského Goering Institutu podpořilo dotací 1,3 milionu korun německé ministerstvo kultury a téměř stejnou částkou evropský program Erasmus+.


Pro české i německé studenty jde o velkou příležitost. Zapojit se do tak velkého projektu už se jim ani v budoucí praxi nemusí podařit, navíc mají možnost získat mezinárodní zkušenost a porovnat, jakým způsobem pracují němečtí kolegové. Je to velká škola pro všechny,“ vysvětluje Petr Polášek, zástupce ředitele Vyšší odborné školy Brno a manažer projektu.
Barokní mobiliář kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stojí na Jezuitské ulici v Brně, slouží prakticky nepřetržitě už více než 270 let. Je na něm patrna řada laických oprav a zásahů, dochoval se však v téměř původní podobě, odborníci jej tedy považují za unikátní doklad úrovně uměleckého řemesla 18. století na Moravě

Mobiliář ničí houby a hmyz

Podle restaurátorského průzkumu, který provedli studenti s pedagogy pomocí nejmodernějších technologií v létě, je mobiliář značně poškozen dřevokazným hmyzem a houbami. Proti těm ošetřili již restaurátoři mobiliář aerosolem a gama zářením. Studenty teď čekají další měsíce práce, během kterých v restaurátorských ateliérech brněnské školy, kam byly části mobiliáře převezeny, budou odstraňovat přemalby z předchozích zásahů, doplňovat chybějící prvky řezeb či retušovat polychromii a zlacení. Mobiliář se dočká také konstrukčních oprav pro zajištění stability a funkčnosti.

Restaurování mobiliáře v zákristii je součástí společné péče církve i veřejnosti o kostel, který je významnou a dlouhodobě nepostradatelnou ‚duchovní dílnou' pro město Brno a pro všechny lidi dobré vůle. Jsme velmi rádi, že se na pracích v zákristii podílejí mladí lidé ze dvou zemí a že je projevem spolupráce církevní instituce a veřejných škol,“ uvedl František Hylmar, rektor kostela.

Rekonstrukce mobiliáře kněžím zatím přináší spíše starosti. „Restaurování zasahuje do naší denní práce, mobiliář nemůžeme na nějakou dobu používat a museli jsme na čas vystěhovat zákristii do náhradního prostoru. Ale mnohem větší je nakonec naše radost, že se mobiliář dostává do zasloužené odborné péče, kterou zjevně potřeboval a kterou bychom těžko sami organizovali a sháněli prostředky,“ dodal rektor kostela Nanebevzetí Panny Marie František Hylmar. Restaurace mobiliáře je součástí rekonstrukce celé zákristie, kterou čeká ještě obnova fresek a podlahy.

Jedinečný projekt

Dvouletý mezinárodní projekt je jediný svého druhu v ČR. Jeho součástí jsou čtyři čtrnáctidenní pracovní návštěvy německého Goering Institutu v Brně. První workshop zaměřený na restaurátorský průzkum proběhl v červnu, druhý, který právě probíhá, končí 16. října. Mladí restaurátoři z Německa se do Brna vrátí ještě příští rok v červnu a v září. Rekonstrukci mobiliáře se ale budou čeští studenti věnovat nadále i mezi těmito workshopy. Práce na opravách by měly skončit v závěru roku 2016.

Náročnost rekonstrukce je opravdu vysoká. Tímto projektem jsme chtěli mimo jiné ukázat, že restaurovat umělecké řemeslo je minimálně stejně náročné jako restaurování výtvarného umění. Nejde jen o řemeslné dovednosti, je to také interdisciplinární a částečně vědecko-výzkumná činnost, v rámci které můžeme odhalit příběh předmětu a podílet se na tom, aby se mohl vyprávět dále,“ doplňuje Petr Polášek.

Aktuální informace najdete na facebookových stránkách projektu https://www.facebook.com/tschechisch.deutsches.restaurierungsprojekt 

Tisková zpráva
 

Štítky nábytek, Brno, kostel, projekt, Nanebevzetí Panny Marie, František Hylmar, Ministerstvo kultury České republiky, Německo, Erasmus+, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní mezinárodní spolupráce: Čeští a němečtí studenti se pustili do záchrany barokního mobiliáře. Čeká je více než 14 tisíc hodin práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.