Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Město Brno představuje své architektonické skvosty na mezinárodním festivalu Architecture Week Praha 2015

Již 9. ročník festivalu architektury a urbanismu Architecture Week s hlavním tématem Architektura a památky mého kraje se koná od 17. srpna do 18. října 2015 v Praze.

Brno jako město s výrazným architektonickým odkazem spjatým s významnými tvůrčími osobnostmi dostalo jedinečnou možnost se představit na této v rámci České republiky unikátní mezinárodní přehlídce.

V Jiřském klášteře na Pražském hradě prezentuje výstavy Vila Tugendhat a Nově zpřístupněné brněnské vily. Nejznámější brněnskou vilu doplňují vily Stiassni, Löw-Beerova a Jurkovičova.

V současné době lze navštívit tuto čtveřici rodinných domů, které reprezentují výjimečné momenty v oblasti individuální rodinné výstavby, a to jak v období moderny a secese z počátku 20. století, tak v období meziválečné avantgardy.

Jednotlivé vily jsou prezentovány výstavními panely a vila Tugendhat navíc osvětleným modelem v měřítku 1 : 50. Návštěvníkům je k dispozici také LCD obrazovka s filmovou projekcí a fotografickou slideshow o vilách a městě Brně. Výstava zmiňuje i Brněnský architektonický manuál – interaktivní průvodce architekturou let 1918–1945 – iniciovaný Domem umění města Brna.
V rámci festivalu Architecture Week bude vydán rovněž katalog s prezentací města Brna, která se objeví také na webových stránkách této přehlídky.

Prezentace čtyřlístku brněnských vil se koná za spolupráce partnerů: Muzeum města Brna, Národní památkový ústav, Muzeum Brněnska, Moravská galerie v Brně a Dům umění města Brna.

Součástí festivalu je výtvarně-architektonický projekt pro žáky základních škol Hravý architekt, do nějž se zapojili i školáci z 18 dalších států. Za město Brno se projektu účastní Základní škola Hroznová. Výtvarné práce dětí jsou vystaveny v Rožmberském paláci Pražského hradu.

Festival doplňují další doprovodné akce, jako je prezentace Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO, která letos slaví 70 let od svého založení, České a světové dědictví, výstava Gallia Romanica věnovaná francouzské románské architektuře a sochařství, výstava fotografií anglických katedrál, Praha sakrální nebo výstava současné architektury 27 zemí světa. Pro veřejnost jsou připraveny také přednášky a procházky po Praze.

Další informace o festivalu Architecture Week Praha 2015 najdete na webových stránkách www.architectureweek.cz.

Tisková zpráva

Štítky festival, Praha, Brno, architektura, vila, výstava, Světové dědictví UNESCO, Pražský hrad, vila Tugendhat, Dům umění města Brna, Česko, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Brno představuje své architektonické skvosty  na mezinárodním festivalu Architecture Week Praha 2015  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.