Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tramvaje v Brně se vrátí do původních tras, vzniká linka 45

Brněnské tramvajové linky se po letních výlukách vrátí od 1. září do svých původních tras s výjimkou linek 3 a 11. Výluka v ulicích Horova a Minská potrvá ještě téměř rok.

Nově vzniká doplňková autobusová linka 45, která bude jezdit z Lesnické na Moravské náměstí, reálně však bude možné jet autobusem už z Haškovy pod linkou 46. Cestující se také dočkají plného nasazení nových nízkopodlažních trolejbusů a autobusů, jejichž nákupy v létě skončily, uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Tramvaje 2 a 5 se vrátí do Vídeňské k Ústřednímu hřbitovu a do Modřic, po Merhautově do smyčky Štefánikovy čtvrti pojede znovu linka 5. "Na Vídeňské jsme opravili 1,5 kilometru trati, nyní jsou koleje na betonových pražcích uchycené pružným upínacím systémem. V Merhautově skončily opravy horkovodu," sdělila Hailichová.

Od 16. září se vrátí dvojkolejný provoz v Králově Poli mezi zastávkami Červinkova a Technické muzeum, kde se opravuje trať i silnice. Do letních rekonstrukcí investoval dopravní podnik 100 milionů korun.

Nová autobusová linka 45 pojede jednou za půl hodiny ve všední dny mezi 6:00 a 19:00 a bude na ni přispívat radnice městské části Brno-sever. Pojede v trase, jak na ni byli lidé zvyklí při výluce v ulici Milady Horákové, tedy z Lesnické k Zimnímu stadionu a přes náměstí 28. října na Moravské náměstí. "Provozně bude propojená s některými spoji linky 46 z Haškovy," uvedla Hailichová.

Novinkou je také zrušení doplňkové autobusové dopravy na páteřních trolejbusových linkách 25 a 26. Díky masivnímu nákupu nových kloubových vozidel už na nich budou jezdit výhradně velkokapacitní trolejbusy, částečně se objeví i na lince 37 do Kohoutovic. Vzhledem k obměně autobusů se výrazně zvýší podíl garantovaných nízkopodlažních spojů na autobusových linkách.

Do 12. října zůstane v provozu posilová tramvajová linka P6 od hlavního nádraží ke královopolskému. Sice 31. srpna skončí výluka vlaků do Kuřimi, nicméně zůstává snížená kapacita tratě mezi Královým Polem a Židenicemi.

Zdroj: ČTK 

 

Štítky Brno, Milada Horáková, Ústřední hřbitov, Modřice, Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaje v Brně se vrátí do původních tras, vzniká linka 45  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.