Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci v Brně zkoumají význam stromů pro městské mikroklima

Vědci z Mendelovy univerzity využijí Otevřenou zahradu brněnské ekologické Nadace Partnerství k tomu, aby zjistili, jaký dopad mají stromy a případné střechy pokryté trávou, známé ze severských zemí, na městské mikroklima. Řekla to pracovnice nadace Monika Urbášková.

V zahradě již odborníci nainstalovali speciální měřící zařízení. Výsledky svého výzkumu zveřejní na internetu již v říjnu.

Cílem projektu je zjistit, nakolik stromy svými korunami zmírňují mikroklima ve městech. Vědci chtějí dokázat, že třeba také v době veder, které panují i nyní, jsou vzrostlé stromy pro obyvatele města důležité.

Nejde pouze o stín, který nabízejí kolemjdoucím, ale i nepatrně vlhčí mikroklima, jež vytvářejí. Obdobně by tomu mělo být i u domů, jejichž střechy pokrývá hlína s trávou, Známé jsou především ze severských zemí. V ČR jsou zatím považovány takové objekty za ekologické stavby.

"Zjištěná data z výzkumu využijeme pro výukové programy zaměřené na možnosti adaptací měst na klimatické změny určené žákům základních, středních i vysokých škol," dodala Urbášková.

Otevřenou zahradu otevřela nadace před třemi roky. Jde o zelené prostranství pod hradem Špilberkem, jehož součástí je i ekologické centrum. Slouží nejen jako odpočinková zóna, ale také k ekologické výuce a k projektům zaměřeným na ochranu přírody. Její vybudování přišlo na 90 milionů korun. Většinu z nich poskytla EU. Zahradu ročně navštíví asi 50.000 lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky strom, zahrada, Brno, Mendelova univerzita v Brně, Nadace Partnerství, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci v Brně zkoumají význam stromů pro městské mikroklima  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.