Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně se uskuteční výstava o meziválečném Kaunasu

Spolupráce měst Brna a Kaunasu včetně přípravy výstavy o meziválečné architektuře litevského města byly hlavními tématy setkání primátora města Petra Vokřála s velvyslancem Litvy v ČR Edvilasem Raudonikisem.

Plánovaná výstava vzniká na podnět litevského velvyslanectví a v Brně se uskuteční v listopadu či prosinci 2015 ve Vile Stiassni. Měla by pojednávat o prostředí Kaunasu v období mezi dvěma světovými válkami s tím, že Kaunas, podobně jako Brno, patří mezi města s funkcionalistickými památkami.

Výstava se uskuteční. Rádi bychom dále nastavili bližší spolupráci v oblasti sportu a třeba také univerzit, ale zároveň chceme vytvořit platformu pro možnou kooperaci litevských a brněnských podnikatelů,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.

Spolupráce mezi Brnem a Kaunasem byla zahájena v roce 1994. V současné době se vzájemné kontakty zaměřují hlavně na oblast cestovního ruchu (pravidelná účast Kaunasu na veletrhu Regiontour), kultury a školství (kulturní výměny a zprostředkování kontaktů). Kromě toho probíhá již několik let spolupráce mezi městskými částmi Brno-Jehnice a Kaunas-Aleksotas.

Obě města si pravidelně vyměňují zkušenosti v oblasti čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU na rozvojové projekty.

Kaunas je dnes průmyslovým a univerzitním centrem s řadou atraktivních turistických zajímavostí (staré město, radnice, Čiurlionisova galerie, hlavní obchodní třída) a usiluje o restrukturalizaci, modernizaci a obnovení vztahů s celou Evropou.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Kaunas, výstava, Petr Vokřál, Česko, Litva, Go-Regiontour, Evropská unie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se uskuteční výstava o meziválečném Kaunasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.