Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud zamítl Dietrichsteinové restituci, žádala majetky v Mikulově

Břeclavský okresní soud zamítl restituční žalobu Mercedes Dietrichsteinové, která žádala po radnici v Mikulově vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů ve městě a zhruba 200 pozemků. Řekl to soudce Přemysl Klas, jenž se případem zabýval. Rozsudek zatím není pravomocný. Dietrichsteinová si proti němu podala odvolání ke Krajskému soudu v Brně. Vedení Mikulova je s vývojem v kauze spokojeno.

Klas uvedl, že žalobu zamítl jako nepřípustnou. Upozornil na nález Ústavního soudu z roku 2005, který v otázce vracení majetků původním vlastníkům rozhodl o takzvané restituční tečce. Podle ní se v Česku nevrací majetek potomkům lidí, jimž byl zabaven po druhé světové válce mezi lety 1945 až 1948. Šlo především o Němce a kolaboranty. Dietrichsteinové patřili po staletí k významným šlechtickým rodům na Moravě, podle soudce se hlásili k Němcům.

Dietrichsteinová si sice podala odvolání proti verdiktu břeclavského okresního soudu, ale zatím nezaplatila soudní poplatek 55.000 korun. Požádala, aby jej nemusela platit, protože si to nemůže dovolit. Pokud by jí byl majetek vydán, získala by nemovitosti v hodně několika desítek milionů korun.

"Pro nás se věc ubírá správným směrem. Kauza ale ještě není uzavřena, musíme počkat, až bude verdikt pravomocný," řekl starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Připomněl, že město do opravy Dietrichsteinské hrobky investovalo v uplynulých letech desítky milionů korun. Patří k významným památkám a její hlavní sál slouží jako společenské centrum. Hrozba, že by zhruba 200 městských pozemků mohlo být vydáno v restituci, blokuje výstavbu na nich, a tedy další rozvoj Mikulova, doplnil starosta.

Už v minulosti žádala Dietrichsteinová vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale neuspěla. Klas ji před pěti lety zamítl jako nedůvodnou. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Soud jí nevyhověl. Poté vznesla nárok také na majetek Mikulova.

Otec Mercedes Alexandr Dietrichstein (1899 až 1964) přišel po válce o rodový majetek na základě Benešových dekretů. Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Břeclavský soud dospěl v minulosti k závěru, že konfiskace byla oprávněná. Dosud se vedou spory o tom, zda byl či nebyl Dietrichstein členem nacistických organizací Sudetoněmecké strany (SdP).

Zdroj: ČTK

Štítky Mikulov, Mercedes-Benz, žaloba, Krajský soud v Brně, Ditrichštejnové, druhá světová válka, Ústavní soud České republiky, Sudetoněmecká strana, Česko, Rostislav Koštial

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl Dietrichsteinové restituci, žádala majetky v Mikulově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.