Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

18 příznivců krajní pravice čelí obžalobě z nacismu a rasismu

V Brně dnes začal proces se skupinou 18 pravicových radikálů, kteří čelí obžalobě z propagace nacismu a rasismu. Uspořádali 14 koncertů, na nichž podle obžaloby kromě pokřiků "Sieg heil!" opěvovali ideje takzvané německé třetí říše. Všem hrozí až osm let vězení. Vinu popírají.

Půjde zřejmě o jeden z největších procesů v ČR s členy krajní pravice. Jak dlouho potrvá, to se přesně neví. Uskuteční se za zpřísněných bezpečnostních opatření.

Proces začal čtyřhodinovým čtením devadesátistránkové obžaloby. Bude průběžně pokračovat až do května. „Kdy padne rozsudek, nelze odhadnout,“ řekla předsedkyně trestního senátu Lenka Nekudová.

Kauzou se bude zabývat Okresní soud Brno-venkov. Proces se ale bude odehrávat ve starém justičním paláci, sídle brněnského krajského soudu. Je v něm totiž jedna z největších jednacích místností v Brně, která byla pro tento proces nutná.

Mezi obžalovanými jsou zejména hudebníci například ze skupin Devils Guard, Imperium, Attack nebo Blood & Honour.

Písně jsou plné nenávisti k Židům, lidem tmavé pleti, komunistům a lidem levicového smýšlení, připomínají německou nacistickou politickou stranu NSDAP nebo například popravu bezmála 500 lidí v bratislavské čtvrti Petržalka v roce 1945.

S nimi stanou před soudem lidé, kteří distribuovali CD s jejich písněmi a také oděvy a samolepky s nacistickými a rasistickými symboly.

Zdroj: ČTK
Foto: portal.justice.cz

Štítky Okresní soud, Brno venkov, extremismus, Brněnsko, OTVÍRÁK, nacismus, rasismus, pravice, radikálové, Brno, Nacistické Německo, Česko, Krajský soud v Brně, Blood & Honour, Národně socialistická německá dělnická strana, okres Brno-venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

18 příznivců krajní pravice čelí obžalobě z nacismu a rasismu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.