Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno ožije oslavami třiceti let od Sametové revoluce

PR článek

Přednášky, debaty, výstavy, shromáždění, koncerty nebo i lidský řetěz. Brno se v následujících dnech naplno ponoří do oslav třiceti let od Sametové revoluce. Program si ke kulatému výročí připravila prakticky každá kulturní či společenská instituce. Oslavy mají letos hned dvě vyvrcholení v ulicích města - v neděli 17. listopadu si Brno připomene Sametovou revoluci spolu se zbytkem republiky na velkém shromáždění na náměstí Svobody organizovaném studenty. Podruhé se k událostem z roku 1989 Brňané vrátí přímo v ulicích ve středu 20. listopadu v rámci programu festivalu Nezapomeňme a také večer pak společnou klubovou akcí Velvet Club Revolution.

Síly spojilo několik organizací, jejich aktivity zaštítilo město

Významnému výročí zásadní události české historie, kterou byla Sametová revoluce, se v Brně dostane důstojnému programu. Událostí, které mají připomínat listopadové dění roku 1989, bude v následujících dnech nepřeberné množství.

Pro lepší  přehlednost tak město vytvořilo webový portál 30.let.brno.cz. Lidé zde najdou přehled akcí, které si pro veřejnost připravilo několik organizací. Mezi nimi je například Paměť národa, iniciativa Brněnský sedmnáctý, Turistická informační kancelář nebo spolek Společně Brno.

Slovníček připomene život za socialismu

Na webu 30.let.brno.cz pak lidé najdou i slovníček pojmů, které se úzce vázaly k životě za socialismu. Lidé si tak mohou připomenout slova jako vekslák, mánička, umístěnka, výjezdová doložka, kádrovák, svazák nebo puděro.

Na definici vybraných pojmů ze života za komunistického režimu se podílela i Jana Soukupová, bývalá disidentka, spisovatelka a zakladatelka. „Práce na slovníčku byla moc hezká. Avšak můžeme být vděční, že ta slovíčka už dnes v běžném životě používat používat,” uvedla Soukupová.


 
Byla to obrovská euforie, pocit zázraku. Od výprasku nás však dělilo málo, říká o listopadu 1989 v Brně disidentka Jana Soukupová

Je páteční večer 17. listopadu 1989. Zatímco ve dvě stě kilometrů vzdálené Praze se bouří tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasahuje policie, v centru Brna potkáte tak maximálně zatoulanou kočku nebo projíždějící policejní auto. To se však během...

 

Slovníček bude zdarma k dostání i v tištěné verzi 17. listopadu přímo na náměstí Svobody, kde zorganizovala iniciativa Brněnský sedmnáctý se spolkem Společně Brno velké vzpomínkové shromáždění.

Svoboďák bude cinkat klíčemi

Akci organizují studenti brněnských univerzit. „Každý den se probouzíme ve svobodné zemi, můžeme dávat plně najevo své názory a rozhodovat o svém konání, nemusí to být samozřejmostí,” uvádí mladí organizátoři. 

„Jako studenti brněnských vysokých škol si nechceme pouze stěžovat a negativně komentovat aktuální situaci, chceme se aktivně zapojit do současného dění a přispět svou troškou do mlýna zodpovědné společnosti,” stojí v jejich prohlášení.

Pro veřejnost je na státní svátek od 13 hodin připraven kulturní program v podobě koncertů, divadelních a světelných představení,  stand up comedy a slam poetry, program myslí i na děti. Při této příležitosti budou na stánku města v univerzitní zóně k dostání za vyfocení u fotostěny i klíče v barvách trikolóry nebo památeční placky. Shromáždění pak zakončí tradiční lampionový průvod.

 

Brněnské monumenty v barvách trikolóry

Významný historický milník budou 17. listopadu připomínat i brněnské monumenty. Hrad Špilberk, Mahenovo divadlo, divadlo Husa na provázku a fontána před Janáčkovým divadlem se úderem 17. hodiny zahalí do barev trikolóry. 

Přidají se k nim dokonce i budovy po celé Evropě. Modrou, červenou a bílou se zásluhou iniciativy Díky, že můžem rozzáří například lotyšská Riga, madarský Pécs, slovenská Bratislava nebo další česká města jako Praha, Plzeň nebo České Budějovice.

„Komunikace s Brnem byla v tomhle ohledu špičková, město bylo od začátku nápadu nakloněno a vyšlo nám neskutečně vstříc," pochvaloval si Daniel Peřina ze spolku Díky, že můžem.

Lidský řetěz připomene symbolické gesto z roku 1989

Informace o pražských událostech z pátku 17. listopadu dorazily do Brna (kvůli absenci jiných než komunisty ovládaných sdělovacích prostředků) se zpozděním. A první demonstrace v ulicích zde proběhla až v pondělí 20. listopadu 1989. Brněnské oslavy tak ve středu připomenou i toto méně často zmiňované datum.

Jedním z vrcholů bude řetěz rukou, který ve středu spojí náměstí Svobody a Malinovského náměstí. Připomene gesto solidarity z 26. listopadu 1989. Tisíce lidí se tehdy spojily na podporu disidenta Petra Cibulky, kterého v té době už přes rok držel režim ve vězení, a vytvořily lidský řetěz o délce několika kilometrů. Brňané se tak opět spojí právě 20. listopadu. Připraven je opět kulturní program a audiovizuální instalace.

O finále se postará klubová scéna

Oslavy třicet let svobody v Brně uzavře akce Velvet Club Revolution. Hned v sedmi hudebních klubech vystoupí celá řada interpretů. Dopravu mezi kluby zajistí speciální autobusová linka. Vstupné do všech klubů je jednotné - symbolických sto korun. Seznam zapojených klubů a hudební program každého z nich najdete na webových stránkách GotoBrno.cz.


Společná oslava svobody. Brněnské monumenty se 17. listopadu zbarví do české trikolóry, přidají se i další evropská města

Hned několik brněnských monumentů se na výročí 30 let od pádu komunismu 17. listopadu zbarví do české trikolóry. Moravská metropole se spolu s Prahou přidá k celé řadě dalších evropských měst, které nasvítí své památky jako symbol přátelství,...


Program si připravily i brněnské univerzity

Výrazným hybatelem dění byli v listopadu 1989 (v Praze i Brně) studenti. Největší brněnské univerzity si k 30. výročí připravily vlastní program. 

Masarykova univerzita nabídne třídenní Festival 30 let svobody. Vedle besed s listopadovými aktéry například v neděli od 20 hodin ve Scale poprvé představí i střihový dokument Jiřího Voráče Brněnský listopad, který za pomocí unikátních dobových záběrů v kombinaci s reportážními výstupy tehdejší Československé televize mapuje průběh revolučních událostí v Brně a okolí. 

 

Mendelova univerzita připravila festival Sametová třicítka, nabídne besedy, diskuze nebo výstavu. „Chceme, aby se co nejvíce zapojili naši studenti, kteří se tradičně podílí i na akcích v centru Brna, které organizuje Studentské Brno, Post Bellum a další organizace,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí školy Filip Vrána.

Jinou, avšak neméně významou událost, si už v tomto týdnu společně se studenty připomněli rektoři brněnských univerzit. Ve čtvrtek zavzpomínali pietním aktem u Kounicových kolejí na oběti fašistických represí namířených proti studentům z roku 1939. 


​ 
Pietní shromáždění na Kounicových kolejích připomnělo oběti nacismu

Pietní akce v areálu Kounicových kolejích dnes připomněla události roku 1939, kdy se na tři roky uzavřely dveře českých univerzit. Členové akademické obce a další přítomní si připomněli všechny, kteří nacistickému režimu podlehli, byli...


Více informací a podrobný program oslav třiceti let od Sametové revoluce v Brně najdete na webovém portálu 30.let.Brno.cz.


Přehled významných událostí oslav 17. listopadu v Brně

12. 11. 2019 – 3. 5. 2020 / Výstava Železná opona 1948–1989

Výstava, která bude k vidění v Technickém muzeu v Brně, představí historii ostrahy státních hranic od roku 1945 do roku 1989, ukáže výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže, způsoby překonávání státních hranic bývalého Československa a prostředky používané při překračování.

17. 11. 2019 / Brněnský sedmnáctý

Na velkém pódiu na náměstí Svobody vystoupí řečníci z řad studentů, umělců, pamětníků listopadových událostí či rektorů brněnských univerzit. Program bude doplněn o vystoupení písničkářů a kapel, o drobná divadelní či hudební vystoupení i světelné instalace. Připravena bude univerzitní zóna a zóna neziskových organizací, které se podílejí na rozvoji demokracie, šíření povědomí o lidských právech a svobodách či budování angažované společnosti. V 17:15 začne tradiční lampionový průvod pořádaný studenty Masarykovy univerzity.

17.– 20. 11. 2019 / Nezapomeňme

Čtyřdenním festivalem v Brně vyvrcholí celorepubliková kampaň „Nezapomeňme“ připomínající výročí 30 let od událostí sametové revoluce. Program na Kobližné ulici a na Malinovského náměstí nabídne multimediální instalaci, hudební produkce, vystoupení řečníků a promítání dobových záběrů. Historické události by měl připomenout i lidský řetěz vedoucí z náměstí Svobody na Malinovského náměstí. 

20. 11. 2019 / Velvet Club Revolution

Klubový underground si připomene hned sedm brněnských klubů, ty společně pod názvem Velvet Club Revolution připravují klubovou noc. Oslovit má zejména brněnské studenty, ale nejen je. Revoluční atmosféru připomenou fotografie a videozáznamy zachycující listopadové dění '89 ve městě Brně promítané v průběhu večera v jednotlivých klubech. Dopravu mezi kluby zajistí speciální autobusy. Během jedné noci tak bude možné navštívit Metro Music Bar, Flédu, Melodku, Eleven, Favál, Starou Pekárnu a Kabinet Múz. 


Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv MMB

Štítky Sametová revoluce, oslavy, Brno, 17. listopad, přednášky, besedy, náměstí svobody, lidský řetěz, slavnost, festival, univerzita, koncert, výstava, instalace, přednáška, Masarykova univerzita, Praha, Petr Cibulka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ožije oslavami třiceti let od Sametové revoluce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.