Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno do konce roku vysází stovky stromů a keřů, chce zmírnit přehřívání města

Změny klimatu pociťují převážně obyvatelé měst. V létě, kdy se přehřívají určité lokality, se pro starší občany a malé děti stávají tato místa neobyvatelná. Extrémní sucha a občasné přívalové deště způsobují nejen škody na majetku, ale nezpevněné plochy jsou více udusávány a přispívají k celkovému vysychání prostředí. Brno proto do konce listopadu vysází stovky nových stromů a keřů kolem silnic.

Brno se rozhodlo vysadit stovky nových stromů i keřů okolo silnic. Jedním z důvodů jsou k tomuto kroku změny klimatu, které  jsou stále viditelnější převážně pro obyvatele měst. Tyto změny se nejvíce projevují v létě a ovlivňují hlavně starší lidi a děti, kteří se hůře vyrovnávají s teplotními výkyvy. 

V roce 2019 si město nechalo vypracovat Studii k realizaci adaptačních opatření na změny klimatu ve městě Brně, na jejímž základě teď vysadí zeleň v navržených lokalitách. 

„„Postupujeme podle přijatého Plánu udržitelné energetiky a klimatu, kde intenzivnější výsadba silniční zeleně je jedním ze zmiňovaných adaptačních opatření. “ říká první náměstek primátorky Petr Hladík , který má životní prostředí v Brně na starost.

Do konce listopadu by měla být osázená ulice Okružní

Do konce listopadu by se první zeleň měla objevit v městské části Brno- sever, jednalo by se o frekventovanou ulici Okružní na Lesné. 

„Konkrétně se jedná o plochy u zastávek Slavíčkova, Fillova, Loosova, v blízkosti Billy a na křižovatce s ulicí Dusíkova. Jedna lokalita se také nachází v Černých Polích mezi nájezdem z ulice Křižíkova a třídou Generála Píky.“  uvádí Petr Hladík. 

Výsadba bude hotová do konce roku

Výsadbu, která by měla být kopmletně hotová do konce tohoto roku, provede Veřejná zeleň města Brna, p. o., město zaplatilo i následnou dvouletou péči o tyto stromy a keře. Město vybíralo dřeviny podle toho, aby byly odolné vůči suchu a vysokým teplotám. Jedná o javory kleny, lípy srdčité a duby letní, z keřů je zastoupen pámelník bílý, kalina obecná, dřín obecný a dřišťál obecný. Celková cena za výsadbu vyjde na 723 000 korun a všechny návrhy město projednávalo s městskou částí Brno - Sever. 

Realizací výsadeb silniční zeleně se sníží prašnost a evaporace vody, zlepší se mikroklima, dojde ke ochlazení prostředí. Jedná se o zelenou kategorii adaptačních opatření, která zahrnuje revitalizaci existujících ploch veřejné zeleně a vytváření nových prvků zelené infrastruktury.“ dodává Hladík. 

Autoři | Foto MMB

Štítky výsadba, stromy, klima, Brno, keř, strom, klimatické změny, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simona Savićová

Chtěla bych poprosit o zdroj informací. Na internetu nemůžu dohledat. Děkuji

Neděle, 17. listopadu 2019, 16:46Odpovědět

Brno do konce roku vysází stovky stromů a keřů, chce zmírnit přehřívání města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.