Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno prodloužilo nájem organizaci Spondea, chce jí zvýšit podporu

Město Brno prodloužilo v prostorách v ulici Sýpka nájem organizaci Spondea, která pomáhá lidem v obtížných životních situacích, jaké způsobuje například domácí násilí. Nájemné zůstane kolem 260.000 korun, přestože by mělo být podle tabulek o 130.000 korun vyšší, řekl novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Ředitelka Spondey Jana Levová ČTK řekla, že je ráda, že město organizaci po uplynutí patnáctileté smlouvy prodloužilo nájem za stejnou cenu.

Spondea funguje přes 20 let. Působí v celém Jihomoravském kraji a sídlo má v Brně. Detašovaná pracoviště má například v Moravském Krumlově, Znojmě nebo Hodoníně. "Smlouva na pronájem v ulici Sýpka je do konce září. Rada odsouhlasila prodloužení s nájmem ve stejné výši kolem 260.000 korun za rok, přestože podle tabulek mělo být dražší asi o 130.000. Jsem rád, protože Spondea je jediné zařízení, které poskytuje poradenství a služby pro děti i dospělé, kteří jsou týraní fyzicky i psychicky," uvedl Hladík.

Podle něj město dává organizaci každý rok 100.000 korun jako podporu. "V letošním roce jsme přispěli i nad rámec toho dalšími 100.000 korunami. Budu navrhovat, aby organizace měla stabilně od města 200.000 korun," řekl Hladík.

Organizace spolupracuje i se školami

Spondea má roční obrat 9,5 milionu korun, řekla ČTK finanční manažerka organizace Kateřina Djak. Peníze čerpá od státu, kraje i z měst Jihomoravského kraje, ale také z Evropské unie. Spondea má 25 pracovníků. Ne všichni ale mají plný úvazek, na přepočet má organizace 18 úvazků. Měsíčně pomůže stovkám klientů, ročně tisícům lidí, kteří chodí i opakovaně. Spondea nabízí intervenční centrum, krizovou pomoc a sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Pomáhá lidem v obtížných životních situacích, například obětem domácího násilí, ale také lidem a dětem pronásledovaným nebo zneužívaným. Podle Djak nabízí i program pro osoby nezvládající agresi, takže se pracuje jak s obětí, tak útočníkem. Spondea spolupracuje i se školami.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, Brno, Jihomoravský, Petr Hladík, Jana Levová, KDU-ČSL, Jihomoravský kraj, Evropská unie, Znojmo, Moravský Krumlov, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno prodloužilo nájem organizaci Spondea, chce jí zvýšit podporu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.