Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ukradená divočina. Výstava brněnské zoo ukazuje, že odpovědnost za vymírání přírody může mít každý z nás

PR článek

Každý z nás může nést díl odpovědnosti za vraždění ohrožených zvířat. K tomu totiž stačí málo – na dovolených v exotických zemích neuváženě nakupovat věci, kvůli kterým se místní za vidinou zisku neštítí zabíjet ohrožená zvířata. Jak tomu předejít? Zjistíte na výstavě brněnské zoo s názvem Ukradená divočina. V Radnické ulici je k vidění do konce července.

„Ilegální obchod se zvířaty a jejich částmi je jednou z nejzávažnějších příčin ohrožení divokých zvířat. Problém a zodpovědnost Asie, Afriky či Ameriky? Ano, samozřejmě, ale stejně tak jsou na vině státy Evropy, a dokonce i mnoho občanů České republiky. Nevěříte? Nyní se můžete dozvědět více díky unikátní kampani Ukradená divočina. Jedná se o první komplexní kampaň v České republice poodkrývající přehlížená fakta o ilegálním obchodu se zvířaty," vysvětlili zakladatelé projektu na webu ukradenadivocina.org.

Pro turisty cetka, pro zvířata ohrožení života

Výstava v Radnické 6 přesně a sugestivně ukazuje, proč není vhodné přivézt si z dovolené šálu shastoosh, jak nebezpečná může být tradiční asijská medicína, jakým pokrmům je lepší se vyhnout, ale také to, jaké suvenýry v exotických destinacích raději nepořizovat.

Při vybírání nejrůznějších spon, přívěsků nebo jiných šperků nemusí turisty napadnout, že jsou vyrobené z kostí ohrožených zvířat. Že hřebeny či obroučky brýlí jsou ze želvoviny nebo slonoviny. Že na ozdobné peří v indiánské čelence je potřeba vývozní povolení.

Právě to jsou případy, kterým se věnuje část expozice věnovaná Úmluvě o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Ta se soustřeďuje na ochranu ohrožených druhů živočichů a rostlin před hrozbou vyhubení v přírodě z důvodu nadměrného využívání pro komerční účely.

Vzácné exponáty

Atraktivní části výstavy budou exponáty z přírodovědných oddělení ze zámku v Budišově na Třebíčsku, které na Radnickou zapůjčilo Moravské zemské muzeum. K vidění tak bude například levhart, kajman, kareta, leguán nebo papoušci.

Výstava Ukradená divočina začala na začátku května a potrvá minimálně do konce července. Otevřena je od úterý do neděle, a to vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné je 50 korun.

Foto Zoo Brno

Štítky ukradená divočina, výstava, zoo brno, Zoologická zahrada Brno, příroda, Česko, Asie, Afrika, Evropa, Amerika, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, Moravské zemské muzeum

Ukradená divočina. Výstava brněnské zoo ukazuje, že odpovědnost za vymírání přírody může mít každý z nás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.