Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj přidá na GP motocyklů dalších 2,5 milionu korun

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes odhlasovali navýšení příspěvku na srpnovou Grand Prix silničních motocyklů v Brně o 2,5 milionu korun, stejně jako v úterý brněnští zastupitelé. Jedná se o reakci na to, že stát navýšil svoji podporu z původních 39 na 55 milionů korun. Jedná se však o jednorázový příspěvek. Příští rok končí spolku, v němž je Brno a kraj, smlouva s promotérskou společností Dorna a o případných dalších ročnících závodů zatím není rozhodnuto.

Kraj letos vydá ze svého rozpočtu na Velkou cenu celkem 27,5 milionu korun, Brno 17,5 milionu korun. Po státu chtěl spolek původně 65 milionů, dostane o deset méně. Jedná se o příspěvek na takzvaný zalistovací poplatek, který pořadatel hradí Dorně, aby se závod v Brně mohl konat. Dalších pět milionů korun hradí společnost Automotodrom Brno, která pořadatelům pronajímá Masarykův okruh.

"Závod významem přesahuje hranice jižní Moravy. Kraj dlouhodobě deklaruje jeho podporu. Je potřeba ale dodat, že jsme se dostali na hraniční částku, kterou je kraj schopen každoročně podporovat organizaci této významné akce," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Závody se pojedou 4. srpna.

Náklady na závody jsou vysoké

Politici dál mají jednat o systémové podpoře závodů, protože dosud se podpora domlouvala se státem vždy na jeden rok, což akci vrhá do nejistoty. Velká cena skončila loni ve ztrátě 31 milionů korun. Způsobuje to vysoký zalistovací poplatek na zisk licence, který přesahuje 100 milionů korun. Náklady byly 170 milionů. Z toho 20 milionů pokryl kraj, deset milionů dalo město, 70 milion vynesly lístky a stát dal 39 milionů, přestože po něm spolek požadoval 100 milionů. Dorna kvůli opožděným splátkám poslala spolku vytýkací dopis, v němž stálo, že je ochotná se bavit o dalších ročnících, jen pokud bude spolek platit podle dohody.

Velké ceně hrozil zánik už v minulosti, protože ji kvůli ztrátovosti nechtěl předchozí organizátor Automotodrom Brno pořádat. Politici z kraje a města se rozhodli akci zachránit kvůli tomu, že dělá regionu dobrou reklamu a na daních ze služeb přinese kolem 200 milionů korun. Vznikl proto spolek, který akci pořádá.

Autoři | Foto MMB

Štítky Sport, motorismus, správa, Jihomoravský, Brno, silniční, svět, Jihomoravský kraj, Grand Prix, Masarykův okruh, Bohumil Šimek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj přidá na GP motocyklů dalších 2,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.