Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Problémy urovnány. Stavba koncertního sálu v Brně by mohla začít příští rok v létě

Stavba Janáčkova kulturního centra v Brně by mohla začít v létě příštího roku. Novinářům to dnes řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Město má dohodu o narovnání sporu s ateliérem M1 architekti, se kterým hrozil městu soud. Ateliér vyhrál v roce 2004 architektonickou soutěž na koncertní sál. Město ale ještě za minulého vedení svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu kolem Poláka Tomáše Koniora, který loni představil pozměněnou koncepci. Ateliér M1 proto podal na město žalobu.

Koncertní sál mezi Besední a Veselou ulicí má stát kolem 1,3 miliardy korun. Nabídnout má kolem 1250 až 1300 míst. Zázemí v něm najde Filharmonie Brno, které chybí prostory pro koncertování.

Kvůli sporu hrozilo zrušení stavby, vše se nyní vyřešilo

Brněnští radní dnes schválili dohodu o narovnání, kterou už zástupci ateliéru M1 podepsali. Dohodu musí schválit ještě zastupitelstvo. Jakmile nabude účinnosti, žalobci stáhnou žalobu na město. Podle radního pro kulturu Marka Fišera (za Piráty) se podařilo vyřešit spor, který mohl v konečném důsledku vést k tomu, že by koncertní sál nevznikl, protože by město přišlo o možnost získat od státu dotaci na jeho stavbu.

Podle Vaňkové dohoda obsahuje základní principy jako například to, že konečný projekt bude respektovat principy vítězné podoby koncertního sálu, která vzešla z architektonické soutěže. „Bude také v souladu s územním rozhodnutím a bude v souladu s licenční smlouvou, která byla uzavřená," řekla Vaňková.

Prioritou zůstává akustika

Prioritou pro město zůstává kvalitní akustika sálu a dobrý výhled diváků na pódium. Změní se také umístění technologického centra sálu obsahujícího například klimatizaci nebo vzduchotechniku. Původně mělo být v šestém patře, nově ale bude pod zemí před sálem. Další důraz město klade na vzhled prostoru před sálem, kde by měla být zeleň.

Autoři | Foto Ateliér M1

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, stavba, garáže, spor, M1, konior, koncertní síň, Brno, Markéta Vaňková, ODS, Česká pirátská strana

Problémy urovnány. Stavba koncertního sálu v Brně by mohla začít příští rok v létě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.