Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na korsaky

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na korsaky - drobné lišky ze Střední Asie, které zoo pořídila. Do Brna dorazili z německého Heidelbergu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Korsaci jsou doma ve stepích a polopouštích Střední Asie od Íránu až po Mongolsko. Mezi liškami patří mezi drobnější druhy, s délkou těla 45 až 65 centimetrů a hmotností kolem 2,5 kilogramu nedosahují ani velikosti lišky obecné. Mají hustou a měkkou srst, která bývá nejčastěji šedá nebo červenošedá se stříbrnými tóny na hřbetu, spodní část těla je světlejší se žlutými odstíny.

Neudržují stálá teritoria, potulují se a v zimě migrují do oblastí s nízkou sněhovou pokrývkou. Ve sněhu hlubším než 15 centimetrů totiž nemohou lovit. "Před hloubením vlastních nor dávají přednost opuštěným doupatům ostatních zvířat. Oproti jiným druhům lišek žijí sociálněji, rodičovské páry a jejich odrůstající mláďata často sdílí úkryty a během zimního období společně pátrají po potravě," uvedl mluvčí Michal Vaňáč.

Lišky přijely z Německa

Korsaci loví především hlodavce. Často chytají hmyz a pokud k tomu mají příležitost, loví i ptáky. Nepohrdnou však ani vajíčky a rostlinnou potravou. V přírodě se vydávají za kořistí až po setmění, v lidské péči, kde jim nehrozí nebezpečí ze strany větších predátorů, jsou ale často aktivní i během dne.

Zoo pořídilo dvě samice, do zoo přijely z německého Heidelbergu. Starší se narodila 28. dubna 2014 v Hluboké nad Vltavou, mladší 2. dubna 2015 v Saarbrückenu. "Pokud se bude korsakům na jihu Moravy dařit, připojí se k liščím dámám také samec," uvedl mluvčí.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zoo, Brno, Zoologická zahrada Brno, Střední Asie, Heidelberg, Mongolsko, zahrada, Írán, Saarbrücken

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci brněnské zoo se mohou těšit na korsaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.