Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Strakonický Dudák začíná být na jižní Moravě stále oblíbenějším pivem

PR článek

Pivo ze strakonického pivovaru Dudák se pije stále více i na Moravě. Pivovar z jihu Čech tu má vlastní sklad s chlazenými boxy. Počet odsud expedovaného piva se v posledních letech zněkolikanásobil. Roste počet moravských restaurací, kde je na čepu Dudák nebo Klostermann. Například Buchlovice u Uherského Hradiště už nejsou známé jen pálenkou, ale i výborným Dudákem. Město Zastávka u Brna se mezitím mění v takové malé moravské Strakonice.

Odsud se rozváží strakonické pivo po celé Moravě. Navíc se sudy uskladněné v Holasicích u Brna, kde má pivovar Dudák svůj distribuční sklad vozí i na Slovensko a také do Maďarska. Výborná zpráva je, že piva se tu prodá rok od roku víc. Ve srovnání s červencem roku 2017 se ho například odsud odvezlo asi 700 hektolitrů. „Pro srovnání jsme začínali na 300 hektolitrech,“ demonstruje moravský nárůst zájmu o strakonické pivo vedoucí zdejšího skladu Miroslav Šustáček. Červenec je většinou nejsilnější měsíc v roce.

Sklad, kde se pivo udržuje v ideální teplotě v chladícím boxu zde funguje od roku 2012, díky reklamním plochám a logu pivovaru je vidět i daleko ze silnice.

Dudák, Král Šumavy, Klostermann, Otavské Zlatý i různé strakonické speciály se odsud vozí do různých koutů celé Moravy, ale i na Slovensko a do Maďarska. Celkově jde zhruba o stovku odběrných míst, další přibývají.

„Máme nového obchodního zástupce a stále lépe se nám daří pokrýt oblast východní Moravy,“ vysvětluje Šustáček. Co se hospodských týká, se podle Šustáčka ti moravští dělí na skalní příznivce, kteří znají kvalitu a proces výroby strakonického piva a ty kteří rádi zkouší to, co na Moravě není tak známé. „Na Moravě ale odborníci vědí, že jsme jeden z mála pivovarů, který vyrábí pivo tradiční metodou, oceňují, že máme nepasterizované pivo a že i do lahví dáváme nefiltrované pivo,“ shrnuje moravský patriot jedinečné vlastnosti strakonického piva.

Slovácké Buchlovice to je skvělá pálenka, ale i Dudák

Pokud si chcete dát výborně ošetřeného a skvěle načepovaného Dudáka a jste ve Zlínském kraji, vyražte do Buchlovic u Uherského Hradiště. Dva bratří – Filip a René Krystýnkovi tu provozují dva velké a hojně navštěvované podniky – rodinný restaurant Berchtold, který stojí přímo v Buchlovicích a také hostinec U Hanuše, který je na hradě Buchlově, což je jedna z nejoceňovanějších památek celé Moravy a nejvýraznější dominanta moravského Slovácka.

„Mysleli jsme si, že se strakonickým pivem tu neuspějeme, ale opak je pravdou. Po počáteční nedůvěře si ho oblíbili místní, kteří se zajímají o Strakonice i novinky z pivovaru, ale také turisté, kterých sem přes léto kvůli krásné přírodě jezdí desítky tisíc,“ uvádí svorně bratři Krystýnkové. V kuchyni vaří většinou české speciality a domácí pizzu.

„Ještě jsem neslyšel negativní reakci. Místní jsou rádi, že mohou koštovat jiné pivo, které neznali a výborně chutná. Je to pro ně příjemná změna. Turisté reagují pozitivně. Chutná také Slovákům. Jihočeši jsou samozřejmě překvapení, protože tu Dudáka nečekají,“ směje se René Krystýnek.

Zastávka u Brna = moravské Strakonice

Takové menší, hlavně moravské Strakonice. To je dvoutisícové městečko Zastávka u Brna. Ve zdejší restauraci Stadion, která stojí přímo na hřišti, kam o víkendech zavítají stovky lidí mají na čepu Dudáka, Klostermanna, Otaváka, všude jsou cedule a reklamní štíty, které dělají reklamu strakonickému pivovaru – ten navíc podporuje zdejší fotbalový klub. Prostě strakonická idylka uprostřed Moravy.

„Začátky byly těžké. Štamgasti byli zvyklí na pivo z Brna a z Plzně, ale dnes jsou všichni moc spokojení a nemůžou si strakonické pivo vynachválit. Mám tu i široký výběr piv, takže si vybere opravdu každý. Navíc spolupráce s pivovarem je výborná, starají se o mně a je vidět, že si mě jako zákazníka moc váží,“ říká Nehyba, který hospodu provozuje již více než rok a půl, jejím majitelem je zdejší obec.

Restaurace má 60 míst, do salonku se vejde dalších 25. V létě se tu otevírá prostor pro 150 lidí před hospodou a vzadu je amfiteátr, do kterého se vejde dalších 250 hostů. Pořádá tu koncerty, turnaje, dětské dny. Snaží se o vytváření kulturního života.

„Obsáhnout vše personálem je velice náročné, ale pro mě je nejdůležitější, když jsou spokojení hosté. Dudák mi v tomto výrazně pomáhá jak výborným pivem, tak i vybavením, servisem i technikou,“ uvádí.

Sedmačtyřicetiletý Roman Nehyba je vyučený kuchař, v pohostinství se pohybuje celý život. Část života věnoval cestování a v zahraničí i vařil. Jako kuchař se například živil v Mexiku, Řecku, Itálii. 13 let byl šéfkuchařem v Brně a v Praze. Následně si pronajal restauraci v Zastávce u Brna.

Zkušenosti, které během bohatého profesního života načerpal v zahraničí nebo ve velkých provozech nyní úročí v restauraci Stadion. Pro své hosty o víkendech dělá zvěřinové hody, zabijačku, tématická grilování. Snaží se vymýšlet vlastní recepty na jídla, která si hosté jinde nedají. „To mi zaručí, že v pátek a v sobotu hospodu úplně naplním,“ uvádí.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky dudák, pivo, Strakonice, jižní čechy, jižní morava, obliba, restaurace, pivovar, Morava, DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice, a.s., hospoda, pálenka, Buchlovice, Jihomoravský kraj, Zastávka u Brna, Uherské Hradiště

Strakonický Dudák začíná být na jižní Moravě stále oblíbenějším pivem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.