Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé mohou pomoci s plněním snů a přání seniorům

Udělat radost seniorům mohou lidé i mimo Vánoce a skvělý projekt Ježíškova vnoučata. V první polovině roku totiž běží program Plníme přání seniorům, díky kterému nyní napjatě vyčkává patnáct vybraných projektů v celkové hodnotě 730 tisíc korun na to, zda se podaří vybrat požadovanou částku pro splnění všech přání. Všechny projekty vymyšlené samotnými seniory mají jedno společné – touhu po aktivním životě a radosti z něj.

Ze všech nominací, které byly do sedmého ročníku Plníme přání seniorům zaslány, bylo vybráno patnáct finálních projektů různého charakteru. Projekty se v mnohém podobají a v něčem liší.

Stará garda cukrářů chce potkat kamarády ze Slovenska

Například členové Klubu seniorů Asociace kuchařů a cukrářů ČR – Stará Garda by rádi navštívili Muzeum gastronomie a služeb v Bratislavě a při této příležitosti potkali slovenské seniory, se kterými je spojuje stejná vášeň k vaření.

Plníme přání seniorům je iniciativa společnosti Sodexo, která se ve spolupráci se svými partnery, Diakonií ČCE a Asociací poskytovatelů sociálních služeb a projektu SenSen (Senzační senioři) nadace Nadaci Charty 77/Konta Bariéry snaží podporovat aktivní stáří a naplňuje tužby a sny seniorů.

Cílem programu je zlepšování kvality každodenního života seniorů prostřednictvím plnění jejich přání, boj proti předsudkům, které má společnost vůči starší generaci, a také snaha inspirovat samotné seniory, aby stále přemýšleli o svých snech a přáních a sami se pro jejich splnění snažili něco udělat.

Ne všichni senioři ale mají možnost cestovat, proto si klienti Městského ústavu sociálních služeb v Klášterci nad Ohří přejí systém videoprocházek Spotee VideoRehab, který by jim umožnil vzdálená místa zažít alespoň virtuálně. Zajímavé ale mohou být i procházky v areálu, v Domově pro seniory Kaplice proto například zřizují Cestu smyslů a pro doplnění čichových a chuťových vjemů do ní potřebují vysadit bylinky a ovocné stromy.  

Vybavení počítačového klubu, knihy nebo audiotechnika

Techničtí nadšenci z Mlékovic zase shánějí finance na vybavení počítačového klubu, který by jim umožnil udržovat kontakt se svou rodinou a přáteli. Do fotografické soutěže by se rádi zapojili senioři z Klubu Aktiv, pro úpravu snímků a celkovou postprodukci ale potřebují rady zkušeného lektora. Domov pro seniory v Dačicích by rád nakoupil techniku pro poslech audioknih, naopak tištěné knihy, zejména ty pohádkové, si přeje Klub pohádkových čtecích babiček a dědečků, jehož členové čtou dětem v mateřských školkách.

Zajímavostí je workshop žonglování

Žonglování patří mezi akviziční techniky prodlužující aktivní život seniorů. Workshop s prvky žonglování, který přispívá k posílení koncentrace, motoriky, koordinace očí a rukou a rozvíjení kreativity, by rádi uspořádali v Domově Naděje v Brně. Speciální přání mají klienti Domova pro seniory, Lidická. Rádi by totiž pořídili nové vybavení pro svého maskota, kterým je želva. Seniorům přináší radost a zároveň je jejich tichou přítelkyní, proto by si přáli, aby se u nich měla ještě o něco lépe.

K realizaci všech vybraných projektů nyní probíhá veřejná sbírka, jejímž cílem je vybrat dostatečný finanční obnos, aby se realizace přání seniorů mohla uskutečnit. Přispět na projekty a podílet se tak na radosti seniorů může do 15. července úplně každý na webové stránce www.plnime-prani-seniorum.cz. Částku vybranou ve veřejné sbírce společnost Sodexo ještě zdvojnásobí.

Foto Plníme přání seniorům

Štítky plníme přání seniorům, Sodexo, projekt, Vánoce, žonglování, domov pro seniory, Nadace Charty 77, Muzeum gastronomie, Slovensko, Česko, Diakonie Českobratrské církve evangelické

Lidé mohou pomoci s plněním snů a přání seniorům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.