Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Štědrovečerní pes, vykuchaný či v celku. Prodej psího masa vzbudil v Brně rozruch

„Ochutnejte psí maso!“ „Pejsek, jídlo pro celou rodinu!“ „Klidně si doneste svého, my vám ho vykucháme “ Tak lákali brněnští aktivisté kolemjdoucí ke svému stánku na rohu Panské a Masarykovy v centru Brna, kde nabízeli k prodeji vánoční psy. Kampaň má poukazovat na odlišný přístup veřejnosti k zabíjení psů a kaprů.

Nekravavé Vánoce, to je sen mnoha ochránců zvířat a lidí, kterým není osud statísíců kaprů lhostejný. Ačkoli Vánoce jsou svátky klidu, míru a pohody, u stánků s prodejem kaprů to tak nevypadá. Ve stejném duchu připravila skupina aktivistek z Brna svůj stánek. Chtějí upozornit na to, že i kapr cítí bolest a zacházení s ním není správné.

Mnoho aktivistů se kloní k názoru, že každoroční předvánoční prodej kaprů je masakr, při kterém navíc dochází k porušování předpisů. Organizace často vytýkají prodejcům nedostatečné omráčení před usmrcením i špatné zacházení.

Mezi kaprem a psem není rozdíl, říkají aktivisté

„Chceme netradiční formou poukázat na to, že mnoho lidí se ani nepozastaví nad utrpením kaprů před Vánoci, přitom jen slovo o zabití psa pro maso je zvedá ze židle,“ prozrdila za organizátory Alexandra Mateásková z brněnské pobočky Kolektivu pro zvířata, který akci organizuje.

Stánek opravdu připomíná prodej ryb. Zástěry potřísněné krví, zašpiněné nože, paličky, kousky masa. Dokonce nechybí ani přehledný ceník. Zabití za 30 korun, vykuchání je o pět korun dražší.

Uprostřed všeho navíc spokojeně poléhavají dva pejsci. „Samozřejmě se zde žádnému pejskovi neublíží. Navíc veškeré kousky masa, které zde leží, jsou z tofu, seitanu a podobně,“ vysvětluje Mateásková.

Rozporuplné reakce

Reakce kolemjdoucích byly v Brně rozporuplné. „Spousta lidí nám za to nadávalo. Pak tu byli tací, kteří sice chápou náš zájem, ale vadila jim ta krev na našich zástěrách, nasekané maso apod. Ale pak je tu spoustu lidí, kteří to chápou a dokonce se baví," prozradila Mateásková.

To potvrdil i návštěvník, který přišel, pohladil si většího ze psů a zeptal se aktivistek, zdali by mu ho nemohly vykuchat a naporcovat na místě. „Já Vánoce vůbec neslavím, takže nezabíjíme ani kapra. Ale tohle je jako sranda dobré, povedené," dodal.

Tradice kapra

Kapr a ryba obecně patří mezi významné křesťanské symboly. Mezi klasické pokrmy na sváteční tabuli se u obyčejných lidí začal kapr objevovat až v 19. století. Do té doby si kapra o Vánocích dopřávaly pouze vyšší vrstvy a mniši. Někdy si lidé kapra připomínali pečivem ve tvaru ryby.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky psí maso, štědrovečerní pes, prodej, Brno, pes, kapr, maso, Vánoce, ryby

FOTO: Štědrovečerní pes, vykuchaný či v celku. Prodej psího masa vzbudil v Brně rozruch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.