Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Noční mrazy ohrožují lidi bez domova na životě. Darovat noc v teple přitom tolik nestojí

Postupující zimu nejvíce pociťují lidé bez domova. Teploty v noci klesají pod bod mrazu a noc strávená na lavičce v parku nebo či na zmrzlé zemi může také znamenat zbytečnou ztrátu života. Lidem v nouzi přitom může pomoci každý - a nemusí jít o ubytování člověka bez domova ve svém obydlí. Díky projektu Nocleženka můžete darovat noc v teple a základní přísun potravin za pouhých 100 korun.

Zakoupením Nocleženky v minimální hodnotě 100 Kč podpoříte konkrétního člověka bez domova, který tak bude moci díky vašemu daru strávit noc v teple noclehárny Armády spásy. Kromě přespání, má člověk bez domova v rámci noclehu zajištěnu i polévku s pečivem, teplý nápoj a má možnost se osprchovat a provést osobní hygienu. Více informací o projektu a možnost zakoupení Nocleženky najdete na webových stránkách.

O noclehárny je na jižní Moravě stále se zvyšující zájem

Nocleháren pro lidi bez domova je na jihu Moravy několik. Podle provozovatelů je o ně s přibývající zimou větší zájem. V každém městě stojí noc několik desítek korun. Kromě toho fungují v Brně od 1. prosince noční krizová centra, v nichž mohou lidé bez domova na židli přečkat mrazivé noci v teple a nemusejí platit. Možnost využít nočního centra je i v Blansku, zvažují ho také v Hodoníně.

Noční centra a noclehárny v Brně

Diecézní charita Brno provozuje noclehárnu v Bratislavské ulici. Nocleh stojí 30 korun, součástí je i hygiena nebo ohřátí jídla. Kromě toho se od prosince do konce února otevře noční krizové centrum s kapacitou 30 lidí. „Občas se stává, že jich k nám zavítá více, ale snažíme se spolupracovat se zařízeními města nebo Armády spásy, která jsou v Brně, takže posíláme lidi i tam," prozradil vedoucí charitních služeb pro lidi bez domova Petr Šimon.

Noclehárna Armády spásy v Mlýnské ulici nabízí 42 lůžek, jedno je za poplatek 45 korun. „Zájem se pozvolna zvyšuje, máme tak 35 lidí. Kdo nemá peníze, může mít nocleh zdarma v rámci nakoupených nocleženek," řekl Ivan Borek, brněnský ředitel Armády spásy. Podle něj mohou nocleženku pro lidi bez přístřeší zakoupit zájemci z řad firem, organizací i jednotlivci.

Armáda spásy otevřela od prosince do konce února noční krizové centrum, kde má 49 židlí. Další noclehárny v Masné a Podnásepní ulici provozuje Brno. Dohromady mají 85 lůžek, uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Cena je 40 korun za noc, jsou ještě volná lůžka. Kromě toho už v Masné ulici funguje noční krizové centrum.

Lidi v nouzi ubytují i v Hodoníně a Blansku

Volná místa nabízí i noclehárna v Hodoníně. Poplatek za noc je 60 korun. „K dispozici máme sprchové kouty, možnost ohřát si jídlo, ale také za poplatek od jedné do šesti korun dáváme polévku, čaj, kávu nebo chleba se sýrem," uvedla pracovnice Kamila Hadová. Podle ní charita zvažuje, že v případě mrazů kolem minus deseti stupňů zprovozní i noční krizové centrum.

Při minus deseti stupních má noční krizové centrum i charita v Blansku. Do té doby ale funguje noclehárna s kapacitou 15 míst za poplatek 40 korun. 

Foto Darujme.cz | Zdroj s využitím ČTK

Štítky nocleženka, bezdomectví, azylové domy, bezdomovec, teplo, jídlo, Brno, Armáda spásy, Blansko, Hodonín, Jihomoravský kraj, Morava

Noční mrazy ohrožují lidi bez domova na životě. Darovat noc v teple přitom tolik nestojí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.