Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Dárkům z Brna letos vévodí hrnky od sprejujícího básníka a dvě nové knihy o Brně

PR článek

Suvenýry z Brna sází na originalitu, uměleckou a designovou hodnotu a u těch, které TIC BRNO připravuje u příležitosti Brněnských Vánoc, tomu není jinak. Již třetím rokem patří k nejočekávanějším dárkům pod stromeček umělecké vánoční hrníčky, ale v nabídce jsou letos také například dvě zbrusu nové publikace, které vás originálně provedou Brnem. Od 4. do 23. prosince se součástí vánočních trhů navíc stanou i December Design Days, které nabídnou produkty místních designérů.

Umělecké vánoční hrníčky

Vysoce sledovaný zvyk navrhování vánočních hrníčků brněnskými umělci započal před třemi lety. Prvním osloveným se stal malíř Petr Kvíčala, který ve své typické červené barvě zachytil na čtyřdílné sérii hrnků půdorysy čtyř náměstí s adventními trhy. V dalším roce následovala bleskurychle vyprodaná trojice hrnečků od Venduly Chalánkové.

Kultovní umělkyně a designérka na nich ztvárnila fronty před stánky. Na horké (alkoholické) nápoje na nich čekaly tři generace místních osobností – za historické postavy to byli například Mendel, Janáček a Gollová, starší generaci VIP osobností reprezentovali Polívka, Bitová či Donutil a “mládež“ zastupovali Tučková, Šedá a TIMO.

Letošním autorem exkluzivní hrníčkové řady se stal právě poslední zmíněný – mytický streetartista, jehož pravou podobu nikdo nezná, ale každý jeho tvorbu uznává a obdivuje. Připravil opět tři druhy designů, které srší jeho vybroušeným pouličním vtipem. Nadto navrhl také sérii vánočních přání pro ty, kteří stále ještě posílají vánoční pozdravení svým známým poštou. Letos se mohou odvázat a místo pohlednice s baňkou a svítící svíčkou do světa poslat něco z „brněnské ulice“.

Prskavky, brože a čokolády

Kromě hrníčků nabízí TIC BRNO také jiskřivé prskavky, adventní čokolády či krystalicky krásné designové brože, které stejně jako trojice barevných zrcátek a letošní vizuální styl Brněnských Vánoc odrážejí realitu kolem nás a je jen na lidech, čemu je nastaví a co v nich uvidí.

Ne, raději knihu

TIC BRNO oslavil 100 let od vzniku republiky vydáním dvou nových tištěných průvodců městem. Publikace osloví především ty, kteří rádi objevují nové souvislosti a neuspokojí je klasické turistické bedekry.

V publikaci TO JE BRNO po sto letech 1918 – 2018 najdete brněnské fenomény, názory a vize vždy devíti brněnských spisovatelů, intelektuálů, architektů, umělců, kavárníků, vědců a představitelů nejvýznamnějších značek. Přítomnost je v ní pro srovnání doplněna vždy devíti příklady obdobných osobností a fenoménů z časů první republiky. TIC BRNO věří, že tento průvodce bude pro mimobrněnské čtenáře inspirací k návštěvě města a pro Brňany dalším zdrojem hrdosti na své město.

Publikace Frčíme Brnem je plná půvabných ilustrací a příběhů. Provádí děti a jejich pra/rodiče městem po čtyřech fiktivních cestách, na kterých potkají významné brněnské osobnosti a poznají nejvýznamnější pamětihodnosti. Procházky Brnem první republiky s Helenkou, Jaruškou, Theodorem a Hugem doplňují originální ilustrace Venduly Chalánkové, Barbory Strakové, Pavla Matysky, Jana Šrámka a Veroniky Vlkové.

Janáček pod stromeček

Podle statistiky zveřejněné na portálu operabase.com je Leoš Janáček ve světě jedničkou mezi českými operními tvůrci a Brno se ke svému skladateli hrdě hlásí. Dárek pod stromeček si můžete vybrat hned ze dvou originálních janáčkovských kolekcí. Jedna je založena na grafických prvcích výtvarnice Venduly Chalánkové, která zpracovala vlastní vyobrazení Leoše Janáčka a jeho blízkých a k tomu navíc postavy z opery Příhody lišky Bystroušky. Na druhé, od designérky Barbary Zemčík, najdete Janáčkovy nápěvky mluvy.

E-shop

Všechny zmíněné suvenýry, i mnohé další, lze zakoupit v informačních centrech TIC BRNO. Nejširší nabídku najdete v infocentru TO JE BRNO na adrese Panenská 1. Velkou část suvenýrů najdete také v e-shopu TIC BRNO.

December Design Days

Od 4. do 23. prosince proběhnou na náměstí Svobody ve dvou prosklených city modulech December Design Days. Najdete zde produkty od místních designérů a originální dárky s puncem kvality.

Například autorský porcelán Kamily Rokytové a porcelánový design Hany Novotné, osvětlovací tělesa Indra Stein, ručně vyráběnou „jedlou kosmetiku“ Feelo Cosmetics a kalimby Pavla Klvaňy, originální oděvy s ilustracemi zvířat a rostlin značky Huhů nebo vintage střihy od Reparády. Milovníky umění jistě potěší třeba i kolekce umění a designu od mladých tvůrců, jako jsou Studio Šalom, s.polu, Bastl Instruments a další.

Foto TIC Brno

Štítky vánoční dárky, TIC Brno, brněnské vánoce, timo, Vendula Chalánková, Vánoce, Brno, design, Leoš Janáček, kniha, Petr Kvíčala, vánoční trhy, První republika, Jan Šrámek, Příhody lišky Bystroušky

FOTO: Dárkům z Brna letos vévodí hrnky od sprejujícího básníka a dvě nové knihy o Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.