Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové vedení Brna plánuje rozpočet s výdaji přes 15 miliard. Jen na investice půjde téměř 5 miliard

Brno plánuje na příští rok rozpočet s příjmy 13 miliard korun a výdaji 15,2 miliardy korun. Rozpočet je ale naplánovaný jako vyrovnaný, dvoumiliardový rozdíl z většiny pokryjí dotace z Evropské unie na investice. Celkové zdroje včetně příjmů a dotací tedy budou také 15,2 miliardy korun. Novinářům dnes návrh rozpočtu představila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Schválit ho musí zastupitelstvo, které se sejde 11. prosince. Město počítá s investicemi skoro pět miliard korun.

Česká ekonomika nahrává vyššímu rozpočtu

Oproti návrhu rozpočtu na letošní rok se zvýšily příjmy i výdaje. „Díky příznivému vývoji české ekonomiky je možné výrazně navýšit zdroje v návrhu rozpočtu. Daňové výnosy roku 2019 bylo možné zvýšit meziročně o 1,1 miliardy korun a také mohly být do rozpočtu zapojeny očekávané vyšší daňové výnosy roku 2018 ve výši 650 milionů korun," uvedla Vaňková.

Výdaje meziročně vzrostly zhruba o o půl miliardy korun. Největší část připadá na zvýšení převedených peněz městským částem, kterých je v Brně 29. Součástí je ale i zvýšení platů zaměstnanců města, městské policie nebo příspěvkových organizací.

Brno proinvestuje téměř 5 miliard

V příštím roce budou investice skoro pět miliard korun. Patří mezi ně například přeložka tramvajové trati z ulice Dornych na Plotní ulici. Práce začaly už letos a budou pokračovat příští rok. Dalšími investicemi jsou stavby velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici, ale i Tomkovo náměstí a Rokytova. Investovat se bude i do dokončení rekonstrukce Janáčkova divadla nebo do rekonstrukce objektu Národního divadla Brno. Počítá se také se stavebními úpravami polikliniky Lesná a s rekonstrukcí polikliniky Zahradníkova.

Schodek pokryjí dotace a přebytky z loňských let

Schválený rozpočet na letošek počítal s tím, že Brno bude hospodařit se schodkem 2,8 miliardy korun. Předpokládal příjmy 11,8 miliardy korun a výdaje 14,6 miliardy korun, přičemž rozdíl pokryje přebytek z minulých let a využití evropských dotací. Zastupitelé schválili návrh letošního rozpočtu loni v prosinci.

Autoři | Foto MMB

Štítky rozpočet, investice, rada, Brno, dotace, Markéta Vaňková, Evropská unie, ODS, Národní divadlo Brno

Nové vedení Brna plánuje rozpočet s výdaji přes 15 miliard. Jen na investice půjde téměř 5 miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.