Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pozor! V Brně se opět objevila falešná sbírka pro postižené

Opět po čase se v Brně objevili podvodníci, kteří chodí a předstírají hluchoněmost, aby vybrali peníze na falešnou sbírku pro postižené. Strážníci jednoho cizince zadrželi v neděli odpoledne u hlavního nádraží.

Všímavému dvaadvacetiletému muži se nepozdával cizinec vybírající peníze pro hluchoněmé a do Nádražní ulice přivolal strážníky. Těm řekl, že šestačtyřicetiletému muži dal schválně sedmdesát korun a čekal, co bude následovat. Cizinec mu pak podal papír, na který se mladík podepsal pod darovanou částku. Formulář poznal z televizní reportáže o povodvodnících s falešnými sbírkami.

Hlídka strážníků cizince zadržela a oznámila mu, že pokud se neprokáže pověřením a povolením k pořádání sbírky, je podezřelý z přestupku. „Cizinec přiznal, že žádné povolení nemá, a kromě toho, že mladíkovi vrátil jeho peníze, si od strážníků převzal vypsanou pokutu," uzavřela mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Gangy podvodníků s falešnými sbírkami zná celá republika

Tento případ není ani v Brně ojedinělý. Čas od času se cizinci většinou rumunského či moldávského původu objeví na veřejných prostranstvích, většinou na parkovištích u obchodních center, odkud můžou zase autem rychle zmizet.

Podvodníci zmizí do několika minut

„Čas od času oznámení o falešných sbírkách na parkovištích přijímáme. Avšak je problém chytit pachatele při činu. Zmizí většinou velmi rychle," uvedla pro Drbnu v minulosti policejní mluvčí Andrea Cejnková. 

Podvodníci přitom bývají stále obezřetnější a prchají při sebemenším náznaku, že by někdo mohl zavolat policii. „Proto doporučujeme svědkům zatelefonovat co nejdříve, dobře si zapamatovat popis podezřelých nebo směr, kudy odcházeli. Na samotný telefonát je ale vhodnější se mírně vzdálit, aby falešní výběrčí neutekli," radí ohlašovatelům mluvčí.

Operují po celé republice

Tento druh podvodu mají v Česku nejčastěji na svědomí rumunské skupinky zlodějů. A mají s nimi co dočinění i další města. Úřadují v Mostě, Plzni i Praze. Kolegové z Liberecké Drbny dokonce chytili jednoho z rumunských podvodníků těsně po zadržení policisty.

Všude přitom používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už přes šest let vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý legální výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.  

Foto ilustrační foto, MP Brno

Štítky Falešná sbírka, postižení, rumuni, Brno, peníze, Česko, Praha, Plzeň

Pozor! V Brně se opět objevila falešná sbírka pro postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.