Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na brněnském výstavišti vznikne nový pavilon za stovky milionů korun

Nový multifunkční pavilon D za více než 400 milionů korun vznikne na brněnském výstavišti. Bude sloužit výstavnictví, ale mohly by se v něm pořádat i kulturní nebo sportovní akce pro 2500 až 5000 lidí. Nový pavilon by měl být hotový v roce 2020. Financování zajistí Veletrhy Brno, jejichž stoprocentním vlastníkem je město.

Podle generálního ředitele firmy Jiřího Kuliše výstavní plochy nestačí třeba pro veletrh Techagro nebo strojírenský veletrh. Firma tak přichází o 20 až 30 milionů. Rada města, která je současně i valnou hromadou veletrhů, dnes schválila doplnění investičního plánu společnosti o výstavbu pavilonu. „Jsme ve fázi, že existuje ideový návrh. Dohodli jsme se, že oslovíme další architektonické kanceláře, aby udělaly nějaké vizualizace, jak by pavilon mohl vypadat," uvedl primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Nový pavilon D

Pavilon D dříve v areálu byl, nyní ale slouží pro vědecké Vida! centrum Brno. Nový pavilon D by byl v blízkosti pavilonu C. „Pavilon C je velmi cenný a památkově chráněný. Jeho využití pro výstavnictví je ale složité, protože je velkou měrou prosklený. Napojením nového pavilonu by mohl vytvořit skvělé zázemí, zatímco v nové hale by byla skutečná výstavní nebo kulturní činnost," dodal Vokřál.

Do jara 2020 by mělo být hotovo

Zatím není jasné, zda by nový pavilon na další budovu přímo navazoval, nebo stál samostatně. Pavilon by měl být hotový nejdřív na jaře roku 2020 na veletrh Techagro, nejpozději na podzim téhož roku na strojírenský veletrh. Veletrhy několik let hospodaří se ziskem.

Vokřál uvedl, že by budovu mohla zaplatit samotná firma. V případě nutnosti by jí bylo město schopné poskytnout půjčku. Veletrhy Brno mají roční obrat kolem miliardy korun. Zaměstnávají asi 240 lidí. Kromě výstavnictví a pořádání veletrhů také výstaviště pronajímají a připravují po celém světě expozice pro jiné veletržní správy a další klienty.

Veletrhy letos chystají oslavy dvou výročí. Před 90 lety zahájilo provoz výstaviště a před 60 lety se konal první strojírenský veletrh. Na výstavišti se také 26. května otevře výstava Re:publika 1918-2018, která připomene 100. výročí založení Československa.

Foto BVV | Zdroj ČTK

Štítky veletrhy, BVV, nový pavilon, pavilon D, stavba, pavilon, Brněnské výstaviště, veletrh, kongresové centrum, Veletrhy Brno, Petr Vokřál, Techagro, Brno, ANO 2011, Vida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském výstavišti vznikne nový pavilon za stovky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.