Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nejlepší český ležák čepují v brněnském Hostinci U Daana. Pivo můžete zaplatit i kryptoměnou

Hned třemi oceněními z nejprestižnější soutěže českých minipivovarů Jarní ceny českých sládků 2018 na Zvíkově se může pochlubit Jihlavský radniční právovárečný pivovar. Nejprestižnější cenu přitom vyhrál u piva, které vaří exkluzivně pro brněnskou hospodu U Daana. Tam si ho od středy koupíte i prostřednictvím kryptoměny.

Soutěže se zúčastnilo 151 pivovarů a bylo přihlášeno 639 vzorků piv. V neprestižnější kategorii "Český světlý ležák" bylo přihlášeno 153 vzorků a zvítězilo pivo nazvané podle kryptoměny PIVX, které v Jihlavě uvařili speciálně pro brněnský Hostinec U Daana. 

PIVO? PIVX!

„Jsme fanoušci kryptoměny PIVX a jsme fanoušci piva. Na začátku letošního roku jsme dostali nápad nechat si uvařit vlastní pivo pod touto značkou a pomoci tak v zemi piva zpropagovat platby kryptoměnami. Myšlenka se zalíbila i vývojářům PIVX v Kalifornii, tak jsme šli do toho,“ vysvětluje jeden z autorů nápadu Marek Fišer.

Brněnské zázemí pro fanoušky kryptoměn

Hostinec U Daana začal loni v září jako vůbec první hospoda v Brně přijímat platby kryptoměnami. Od prosince zde každé úterý pořádají pravidelná setkání kryptonadšenců pod názvem Cryptoškopek.

Bude ho méně,  sládek upíjí

Pro svoje pivo PIVX si po důkladné analýze vybral právě Radniční pivovar v Jihlavě. Zadání znělo: uvařit vyvážený pitelný ležák plzeňského typu a nešetřit na surovinách. Po dvou měsících dorazila z pivovaru zpráva, že pivo je připravené k distribuci a náramně se povedlo. „Zároveň nám řekli, že ho nakonec bude asi o něco míň, než jsme si objednali, protože ho začal notně upíjet sládek,“ směje se majitel hospody Daan.

S výslednou várkou byli v pivovaru natolik spokojení, že pivo hned přihlásili do největší domácí soutěže minipivovarů. „O tom, že bychom tuto soutěž v konkurenci tolika piv v nejprestižnější kategorii vyhráli, se nám ani nezdálo,“ neskrývá nadšení Daan.

Poptávky i ze zahraničí

První sud dorazil do Brna dnes, kde ho přednostně ochutnají pravidelní účastníci úterního Cryptoškopku. Od zítřka pak bude nejlepší český ležák na čepu pro všechny. „Do konce měsíce budou v prodeji i lahváče v objemu 0.33 a 0.75litru. Už nám chodí poptávky z celé republiky a dokonce i ze zahraničí,“ dodává Dán.

Autoři | Foto Hostinec u Daana

Štítky Pivx, pivo, ocenění, cena sládků, U Daana, Brno, kryptoměny, kryptoměna, pivovar, hospoda, soutěž, Zvíkov, minipivovar, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší český ležák čepují v brněnském Hostinci U Daana. Pivo můžete zaplatit i kryptoměnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.