Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Natáčení filmu dočasně uzavře vilu Tugendhat. Zahraje si v něm i hvězda ze Hry o trůny

Slavnou brněnskou vilu Tugendhat od března obsadí filmaři. Režisér Julius Ševčík tam začne natáčet film Skleněný pokoj na motivy stejnojmenného románu Simona Mawera. Jednu z rolí ve filmu ztvární i hvězda z oblíbeného seriálu Hra o trůny Carice van Houten Anouk.

Volná inspirace brněnskou vilou

Britský spisovatel Mawer se volně inspiroval právě historií funkcionalistické vily, jediné české památky moderní architektury zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Hlavní dějovou linii tvoří fiktivní milostný příběh, který se odehrává v Brně, především pak ve vile pojmenované v knize i filmu Landauer.

Rudá kněžka, Karel Roden

Režisér Ševčík do svého nového snímku obsadil Karla Rodena i zahraniční hvězdy. Carice van Houtenovou znají diváci ze seriálu Hra o trůny, švédskou herečku Hannu Alströmovou například z britské špionážní komedie Kingsman.

Premiéru Skleněného pokoje zatím filmaři plánují na jaro 2019. Vilu včetně zahrady obsadí v několika termínových blocích, kdy bude památka zcela uzavřená pro veřejnost. Jednotlivé etapy potrvají od 1. do 17. března, od 11. do 18. června a poté od 1. do 16. července.

Oceňované dílo

Kniha Skleněný pokoj získala v roce 2009 nominaci na prestižní Man Bookerovu cenu. V Brně na jejím základě vznikla také divadelní hra, kterou před třemi lety nasadilo na repertoár Městské divadlo v režii a dramatizaci Stanislava Moši. Inscenace podle webu divadla nasbírala 55 repríz.

O případném otevření vily pro veřejnost budou provozovatelé vily informovat na webových stránkách a facebookovém profilu.
 

Foto Tugendhat.eu, HBO | Zdroj ČTK

Štítky film, Hra o trůny, vila Tugendhat, Simon Mawer, Julius Ševčík, vila, Světové dědictví UNESCO, Karel Roden, Brno, Carice van Houtenová, Hanna Alström, Stanislav Moša

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natáčení filmu dočasně uzavře vilu Tugendhat. Zahraje si v něm i hvězda ze Hry o trůny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.