Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladá matka zabila své pětiměsíční miminko. U soudu dostala patnáct let vězení

Krajský soud v Brně dnes potrestal dvaadvacetiletou ženu 15 lety vězení se zvýšenou ostrahou za vraždu jejího pětiměsíčního dítěte. Dítě zemřelo v Brně loni na podzim, podle spisu po poranění hlavy. Obhajoba tvrdí, že o vraždu nešlo, navíc není jisté, zda čin nespáchal někdo jiný. Žena uvedla, že je jí to líto, ale že by dítěti úmyslně neublížila. Rozsudek není pravomocný, obhájce podal odvolání a případ bude řešit Vrchní soud v Olomouci.

„Je vyloučeno, aby zranění dítěte způsobila jiná osoba než obžalovaná. Není ani náznak, že by se tam měla pohybovat jiná osoba, a nemohl to být ani druh obžalované," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Dagmar Bordovská.

Událost se podle obžaloby stala v podvečer 14. listopadu 2016, kdy chlapec neustále plakal a žena byla ve stresu a vyčerpaná z péče o domácnost a o další dvě děti. Dítě podle spisu opakovaně napadla a způsobila mu poranění hlavy s krvácením do mozku. Podle znalců se to stalo tak, že dítě zemřelo po úderu hlavičkou do pevného předmětu. Například do stolu či kuchyňské linky. Podle státní zástupkyně je dvaadvacetiletá matka jediným člověkem, který čin mohl spáchat, protože její druh v tu dobu, kdy se čin pravděpodobně stal, byl v práci. „Jedinou osobou, která to mohla způsobit, je jeho matka. Šlo o jednání úmyslné, muselo být rychlé, razantní," uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Eva Žďárská.

Po vyhlášení rozsudku žalobkyně uvedla, že soud rozhodl spravedlivě. „Ten trest je na samé dolní hranici, ale s ohledem na to, že ta maminka má ještě dvě nezletilé děti, o které se dodneška řádně starala a nebyla nikdy soudně trestána, tak se s takovým trestem určitě dá smířit," uvedla státní zástupkyně.

Podle obhajoby je ale v případu řada nejasností. Ohájce řekl, že pokud čin spáchala matka, nešlo o vraždu, protože v tom nebyl úmysl. Navíc není vůbec jisté, že čin spáchala matka, protože se do bytu mohl dostat kdokoli, uvedl. Navíc mohl čin spáchat i její druh před tím, než odjel do práce, míní obhájce. Dítě nebylo na rozdíl od dvou ostatních jeho vlastní. „Dítě bylo zraněné, proto i plakalo. Tento případ je typickou ukázkou toho, jak jednala policie, kdy nevěděla, kdo je pachatel," uvedl obhájce.

Žena před soudem při zahájení hlavního líčení v úterý jen uvedla, že by svému dítěti nikdy úmyslně neublížila. Dnes u soudu také vypovídaly znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie. Žena podle posudků netrpí žádnou duševní poruchou, která by měla vliv na její rozpoznávací schopnosti.

Loni na podzim šlo v krátké době o druhé násilné úmrtí dítěte v Jihomoravském kraji. Na začátku loňského listopadu policisté uvedli, že vyšetřují násilnou smrt rok a půl staré holčičky z Vacenovic na Hodonínsku. Žena původně dávala smrt dcery do souvislosti s očkováním, které dítě ten den prodělalo, to ale policie vyloučila. Krajský soud v Brně vyměřil sedmnáctileté ženě letos v září čtyřletý nepodmíněný trest.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky vražda, Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci, Brno, státní zástupce, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá matka zabila své pětiměsíční miminko. U soudu dostala patnáct let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.