Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Voják, který v opilosti málem zastřelil kolegu, si odsedí rok vězení

Na rok do vězení půjde sedmadvacetiletý voják Lukáš Šoupal, který loni v říjnu v baru ve Vyškově v opilosti těžce postřelil svého kolegu. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně, který zamítl Šoupalovo odvolání. Na rok do věznice s dohledem poslal muže vyškovský okresní soud za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a za ohrožení pod vlivem návykové látky. Trest je nyní pravomocný. Vojákovi hrozily až čtyři roky za mřížemi.

Odvolací soud rozhodoval v Šoupalově nepřítomnosti kvůli pracovním povinnostem. Obhájce Zdeněk Mrajca požadoval mírnější trest v podobě podmínky. Státní zástupce nechal rozhodnutí na soudu. „Trest, jak byl uložený, není v žádném případě nepřiměřeně přísný, což je nutná podmínka proto, aby bylo možné uvažovat o mírnějším trestu. Je třeba zmínit i způsob provedení, který je na hranici nedbalosti a úmyslu," odůvodnil rozhodnutí soudce Vlastimír Čech.

Podle dřívějšího rozsudku platí i propadnutí zbraní, které voják přinesl do baru, a náhrada škody 140.000 korun pojišťovně. Muž se už dříve k činu přiznal a litoval ho. Obhájce Mrajca poukázal na to, že Šoupal po nástupu do vězení ztratí práci a budou se mu hůř splácet peníze, které má zaplatit. S poškozeným uzavřel dohodu o náhradě škody, že mu zaplatí ve splátkách bezmála 400.000 korun, zatím mu dal 200.000 korun a část zaplatil i pojišťovně.

Výstřel padl v baru v noci na 8. října 2016. Poškozený utrpěl těžké zranění. Měl průstřel pravé strany hrudníku, plíce, zlomeninu lopatky a žebra. Už dříve u soudu uvedl, že Šoupal s pistolí manipuloval, mířil s ní po lidech a říkal, že "by to teď mohli koupit a má včeličky pro všechny tady, že je skoro jako Bůh." Po muži vystřelil po placení.

Šoupal měl v té době v krvi 1,5 až 2,3 promile alkoholu. Tvrdil, že zbraně kolegovi ukazoval a na výstřel si nepamatuje. Doplnil, že zraněnému poskytl první pomoc a později mu poslal omluvný dopis.
 

Zdroj ČTK

Štítky věznice, Krajský soud v Brně, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voják, který v opilosti málem zastřelil kolegu, si odsedí rok vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.