Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za březnovou vraždu studentky v arboretu v Brně dostal obžalovaný ex-přítel osmnáct let vězení

Soud dnes potrestal Radúze Šafránka 18 lety vězení za březnovou vraždu studentky v brněnském arboretu.Třiadvacetiletý Šafránek podle obžaloby zasadil své bývalé přítelkyni 25 bodně řezných ran. Policie ho zadržela den po činu. Šafránek vinu popírá, tvrdí, že v arboretu vůbec nebyl. Obhájkyně navrhovala zproštění viny.

Obžalovaného usvědčují především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu, řekla státní zástupkyně Eva Žďárská. Na obalu je Šafránkova DNA. Nůž, kterým byla dívka zavražděna, ani její kabelka s osobními věcmi, se nenašly.

Jak uvedl předseda senátu Petr Jirsa, obžaloba soudu dodala pouze nepřímé důkazy. Vyplývaly částečně ze svědeckých výpovědí, z vyjádření odborníků a z věcí, které byly nalezeny na místě činu. Podstatné podle něj byly i kamerové záznamy a časová osa vraždy. "Je zřejmé, že došlo k usmrcení dívky tak, jak popsali znalci," řekl Jirsa. Dodal, že důkazy na sebe navzájem navazují a vzájemně se doplňují.

Šafránek u hlavního líčení odmítl vypovídat ze zdravotních důvodů, vyjadřoval se jen k jednotlivým důkazům. "Ten čin jsem nespáchal, v arboretu jsem nebyl," uvedl už dříve. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře někde po Brně.

Žďárská uvedla, že si Šafránek na schůzku s dívkou přinesl bodně řezný nástroj a s velkou intenzitou oběti zasadil mnoho ran do obličeje, břicha, zad i do rukou a nohou. Poté ji vzal kabelku a kabát. Napadená se surovému útoku bránila, ale podle žalobkyně rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek. Šafránek před soudem tvrdil, že schůzku s dívkou považoval za zrušenou kvůli špatnému počasí.

Podle znaleckých posudků obžalovaný trpí narcistickou poruchou osobnosti a vykazoval sklony k sebepoškozování a myšlenky na sebevraždu. Nůž, kterým byla poškozená zavražděna, se nenašel. Podle záznamu z kamery zachycující lávku v arboretu nejdříve přišel krátce po 15:30 muž v černé bundě a v modrých džínách, o chvíli později dva zahraniční studenti následovaní ženou, která se stala obětí vraždy. Studenti při následné policejní rekongnici Šafránka nedokázali jednoznačně určit. Na záběrech z kamery ho ale poznali známí a kamarádi.

Zdroj: ČTK
 

Štítky arboretum, vražda, Brno, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za březnovou vraždu studentky v arboretu v Brně dostal obžalovaný ex-přítel osmnáct let vězení  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.