Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vrah studentky v arboretu zasadil dívce 25 ran nožem, hlavní líčení se přesouvá na konec listopadu

Vrah studentky v brněnském arboretu své oběti zasadil 25 bodnořezných ran, uvedl včera u Krajského soudu v Brně znalec soudního lékařství. Obžalovaným je ex-přítel poškozené třiadvacetiletý Radúz Šafránek, policie ho zadržela den po činu. Za krádež a vraždu mu hrozí 15 až 20 let ve vězení, případně výjimečný trest.

Podle znalce, který prováděl pitvu zavražděné čtyřiadvacetileté ženy, byly zasaženy hlava, břicho, trup, stehna a ruce, nejvíce ran bylo na hlavě. "Bezprostřední příčinou smrti bylo poranění hlavy s poškozením mozku," uvedl znalec. Doplnil, že dívka se aktivně bránila, což je znatelné z ran na dlaních obou rukou, snažila se útok zastavit.

Podle znalce byla čepel útočícího nože minimálně 14 centimetrů dlouhá. Na místě se našlo prázdné plastové pouzdro na nůž, do kterého patří nůž 15,5 centimetru dlouhý. Uvnitř pochvy byla nalezena Šafránkova DNA.

Druhý znalec z oboru soudního lékařství zkoumal drobná poranění na těle Šafránka těsně po jeho zadržení, zjistil, že v obličeji i na rukou měl čerstvé škrábance a další oděrky, měl i menší čerstvou ránu na ruce. Podle znalce tato poranění nebyla starší 24 hodin a mohla vzniknout v době vraždy. Šafránek tvrdí, že se poranil při odnášením větví ze zahrady.

Předseda senátu Petr Jirsa přehrál na monitoru záznam z kamery zachycující lávku v arboretu, po které nejdříve přichází krátce po půl čtvrté odpolední muž v černé bundě a v modrých džínech, o chvíli později dva zahraniční studenti následovaní zavražděnou ženou. Oba studenti vypovídali už v pondělí, u následné policejní rekongnice Šafránka nedokázali jednoznačně určit.

Na záběrech z kamery ho ale poznali známí a kamarádi, jejichž výpovědi soudce v pondělí četl. Soudce také přehrával záznam natočený krátce po čtvrté v nedaleké Bieblově ulici, na které je opět zachycený muž v černé bundě odcházející z arboreta pryč. V této ulici policisté později nalezli kabát poškozené. Záběry z aquaparku v brněnských Kohoutovicích kolem osmé hodiny večerní pak ukazují stejného muže kupujícího si vstupenku. U Šafránka později vstupenku ze zařízení z toho večera policisté našli.

Šafránek odmítl vypovídat ze zdravotních důvodů, vyjadřuje se k jednotlivým důkazům. Řekl, že čin nespáchal a že v arboretu nebyl. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře někde po Brně. Podle psychiatričky Petry Sejbalové obžalovaný netrpí žádnou duševní nemocí, rozpoznala u něj ale narcistickou poruchu osobnosti.

Vražda se stala v úterý 8. března kolem čtvrté hodiny odpolední v arboretu Mendelovy univerzity v Brně. Podle vyjádření rodiny poškozené dívky šla zavražděná Kateřina toho dne odpoledne na konzultaci se svým školitelem diplomové práce, poté na předem dohodnutou schůzku se svým expřítelem Šafránkem. Na ní si měli vyříkat důvod rozchodu.

Rodiče zavražděné požadují přes právního zástupce odškodnění pro každého 1,5 milionu korun, bratr dalších 800 tisíc korun. Hlavní líčení mělo pokračovat ve středu, soudce jej ale odročil na 28. listopadu kvůli omluvě znalkyně z oboru antropologie, která má vypovídat.

Zdroj: ČTK
 

Štítky arboretum, Krajský soud v Brně, Petra Sejbalová, Mendelova univerzita v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrah studentky v arboretu zasadil dívce 25 ran nožem, hlavní líčení se přesouvá na konec listopadu  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.