Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Expřítel obžalovaný z vraždy v arboretu vinu popřel. Tvrdí, že byl tou dobou na túře

Třiadvacetiletý Radúz Šafránek obžalovaný z březnové vraždy studentky v arboretu Mendelovy univerzity v Brně dnes u soudu vinu popřel. Tvrdí, že v arboretu ten den odpoledne vůbec nebyl. Za krádež a vraždu muži hrozí 15 až 20 let ve vězení, případně výjimečný trest.

Šafránek dnes u Krajského soudu v Brně odmítl vypovídat ze zdravotních důvodů, vyjadřovat se chce jen k jednotlivým důkazům. "Ten čin jsem nespáchal, v arboretu jsem nebyl," uvedl před soudem Šafránek. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře někde v brněnských Maloměřicích.

Podle státní zástupkyně Evy Žďárské si obžalovaný na schůzku s dívkou přinesl bodně-řezný nástroj a s velkou intenzitou poškozené zasadil mnohočetné rány do obličeje, břicha, zad i do rukou a nohou. Poté ji vzal kabelku a kabát. Napadená dívka se zvlášť surovému útoku bránila, ale podle žalobkyně rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek.

Šafránek před soudem následně uvedl, že schůzku s dívkou považoval za zrušenou kvůli špatnému počasí. Dívka mu zrušení schůzky sice neoznámila, podle Šafránka tak ale byli domluveni. Poté uvedl, že dívka na jejich schůzku zapomněla kvůli tomu, že měla domluvenou konzultaci se svým profesorem.

Dopoledne soud četl výpovědi z přípravného řízení. Kamarádi obžalovaného ho poznali na záběrech bezpečnostní kamery z lávky z arboreta. Předseda senátu četl i výpovědi lidí, kteří mrtvé tělo v arboretu našli. Podle nich leželo pod keřem maskované větvemi. Četla se i výpověď matky obžalovaného: "Doma byl tichý, v kolektivu oblíbený, neodsekával, byl pozorný. Nedokážu si představit, že by Radúz spáchal to, z čeho je obviněný, tohle si vůbec nedokážu představit," uvedla.

Podle výpovědi profesora, se kterým měla poškozená toho odpoledne schůzku ohledně diplomové práce, trvala jejich konzultace asi do 15:35. "Odcházela spokojená, dohodli jsme se, o čem ta práce bude," stálo v jeho výpovědi. Soudce četl i výpovědi dvou zahraničních studentů, kteří v dotyčnou dobu arboretem procházeli. Ti ale u následné policejní rekongnice Šafránka nedokázali jednoznačně určit.

Ze zprávy vězeňské služby, kterou přečetl soudce Petr Jirsa, vyplývá, že se obžalovaný chtěl ve vazbě "sebepoškodit." Rodiče zavražděné požadují přes právního zástupce odškodnění pro každého 1,5 milionu korun, bratr dalších 800 tisíc korun.

Vražda se stala v úterý 8. března kolem čtvrté hodiny odpolední. Podle vyjádření rodiny poškozené dívky, které má ČTK k dispozici, šla zavražděná Kateřina toho dne odpoledne na konzultaci se svým školitelem diplomové práce, poté na předem dohodnutou schůzku se svým expřítelem. Na ní si měli vyříkat důvod rozchodu. "Řekla, že na schůzku s Radúzem musí jít, protože chce mít jednou pro vždy od něho pokoj," uvedla Kateřinina matka.

Podle ní se Kateřina s Šafránkem začala scházet na konci srpna 2015, vídali se jednou týdně. Vztah trval do začátku prosince, kdy ho Kateřina ukončila. Podle vyjádření matky ji ale i poté Šafránek obtěžoval komunikací na sociální síti a posílal jí textové zprávy, koncem roku jí pak podle matky volal a opakovaně plakal. V únoru Kateřina nakonec souhlasila s jeho žádostí, že se s ním setká a promluví si. "On jí slíbil, že pokud bude trvat na tom, že se už nebudou vídat, přestane ji volat a psát textové zprávy," uvedla matka.

Dneškem začal třídenní blok hlavního líčení, v soudní síni je kromě novinářů i několik desítek přihlížejících studentů. Předvolaní na dnešek jsou podle mluvčí soudu Simony Peškové také tři svědci. Vypovídat by měly i dvě soudní znalkyně, a to z oboru psychologie a psychiatrie.

Zdroj: ČTK
 

Štítky arboretum, vražda, výpověď, Mendelova univerzita v Brně, Krajský soud v Brně, Maloměřice, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expřítel obžalovaný z vraždy v arboretu vinu popřel. Tvrdí, že byl tou dobou na túře  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.