Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spis ve sporu mezi Hradem a Peroutkovou vnučkou míří do Brna

Spis ve sporu mezi prezidentskou kanceláří a vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky je na cestě k Nejvyššímu soudu (NS), který by měl rozhodnout o dovoláních obou stran. Obvodní soud pro Prahu 1 jej odeslal včera, vyplývá ze záznamu v justiční databázi InfoSoud.

 

Dovolání je mimořádný opravný prostředek, o kterém rozhoduje NS. Doručuje se však vždy nejprve k soudu prvního stupně, který pak dovolání spolu se spisem posílá k rozhodnutí do Brna. O dovoláních v civilních věcech rozhoduje NS zpravidla déle než o těch trestních. Trvá to měsíce, v některých případech až roky.

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že prezident Miloš Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Exekutor v pondělí uložil prezidentské kanceláři pokutu 100 tisíc korun za nerespektování pravomocného rozsudku.

Dovolání nemá samo o sobě odkladný účinek. NS ale má pravomoc vykonatelnost odložit, ještě než se pustí do přezkoumávání napadeného rozhodnutí. Odklad vykonatelnosti znamená značný zásah do právní jistoty účastníků řízení, a proto k němu dochází jen ve zcela mimořádně odůvodněných případech, stojí na webu soudu, který tímto způsobem postupoval například ve sporu mezi ČSSD a právníkem Zdeňkem Altnerem.

Existenci článku "Hilter je gentleman" se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Prezident opakovaně zdůraznil, že text četl. Peroutkovi přisoudil také výrok "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", jehož autorem je ve skutečnosti jiný novinář. Za to ale soud omluvu nenařídil, stejně jako za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Za prezidentovy výroky se má podle rozsudku omluvit Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba. Hrad své dovolání zdůvodnil tím, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na ČR by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob. Kaslová se zase chce domoci omluvy ve větším rozsahu.

Zdroj: ČTK


  

Štítky Pražský hrad, Ferdinand Peroutka, Brno, Nejvyšší soud České republiky, Terezie Kaslová, Praha, Miloš Zeman, Česko, Adolf Hitler, Zdeněk Altner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spis ve sporu mezi Hradem a Peroutkovou vnučkou míří do Brna  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.