Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Žít Brno žádá smlouvy městských firem za čtyři roky, zveřejní je

Hnutí Žít Brno požádalo všechny městské firmy o seznam smluv uzavřených za poslední čtyři roky. Hodlá je uveřejnit na internetu, aby do nich mohli nahlédnout občané, řekla dnes ČTK nově zvolená zastupitelka Hana Kašpaříková (Žít Brno).

Hnutí tím podle ní naplňuje slib o transparentnosti radnice, který dalo lidem před volbami. Dopravní podnik města Brna už seznam smluv připravuje, sdělila ČTK mluvčí podniku Linda Hailichová.

Brno má přes desítku firem. Kromě dopravního podniku mezi ně patří například Brněnské komunikace, STAREZ, Lesy města Brna, Teplárny Brno, SAKO a další. V některých společnostech je město stoprocentním vlastníkem, jinde má jen podíl. Ve všech firmách je téměř stovka pozic, které zastávají zastupitelé.

"Deklarovali jsme ve volebním programu, že když se staneme zastupiteli, zažádáme si o smlouvy firem zřizovaných městem. Učinili jsme tak ze zákona o obcích, podle kterého na to máme jako zastupitelé právní nárok," uvedla Kašpaříková. Řekla, že právní nárok na vyžádání seznamu má i přesto, že zatím nesložila slib. "Zastupitelkou jsem se však stala zvolením," poznamenala.

Žít Brno zatím zažádalo o seznam smluv za poslední volební období. "Chceme vědět, jaké smlouvy společnosti uzavřely a s kým jsou v kontaktu. Firmy se tvářily jako soukromé, ale plynou přes ně peníze lidí, kteří mají právo vědět, co se děje. Tímto krokem zahajujeme otevření radnice," sdělila Kašpaříková.

Hnutí seznam prohlédne a smlouvy bude uveřejňovat na svém webovém portálu. První z nich by tam mohly být už za měsíc. Městské firmy mají na odpověď 30 dnů. "Žádost jsme obdrželi a seznam připravujeme. Paní Kašpaříkové jsme odpověděli, že vše vyřídíme v zákonné lhůtě," sdělila Hailichová. Stejný postup musí zvolit i ostatní firmy.

V rámci několika měsíců bude Žít Brno usilovat o vznik metropolitního informačního systému. "Lidé by tam našli všechny potřebné informace od smluv města přes územní plán, studie a další dokumenty. Systém by sloužil i městským částem," dodala Kašpaříková s tím, že zatím se lidé mohou obracet s dotazy ohledně smluv na Žít Brno, které je bude mít k dispozici.

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a Žít Brno. V 55členném zastupitelstvu bude mít ANO 13 členů, ČSSD 11 a Žít Brno sedm zastupitelů stejně jako čtvrtá KDU-ČSL. Do zastupitelstva se dostala ještě ODS, KSČM, Strana zelených a TOP 09. O koalici vyjednává ANO s lidovci, Žít Brno a zelenými.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org, Millenium187

Štítky Žít Brno, Dopravní podnik města Brna, ANO 2011, Brno, Brněnské komunikace a.s., Lesy města Brna, Teplárny Brno, ČSSD, KDU-ČSL, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno žádá smlouvy městských firem za čtyři roky, zveřejní je  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.