Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Žít Brno neztratí žádný mandát v Brně-středu, rozhodl soud

Hnutí Žít Brno neztratí kvůli dvěma kandidátům s bydlištěm mimo Brno-střed žádný mandát v městské části, rozhodl Krajskýsoud v Brně. František Sobotka byl na 13. místě kandidátní listiny a Alexandr Stankov na 40. pozici a ani jeden z nich nezískal zastupitelský mandát.

Hlasy voličů pro oba z nich jsou ale neplatné, uvedla v usnesení soudkyně Milada Haplová. Soud dospěl k závěru, že po přepočtení hlasů zůstává všem stranám stejný počet mandátů.

Žít Brno mělo v době voleb na kandidátní listině v Brně-středu dva muže, kteří měli trvalé bydliště mimo tuto městskou část. To ze zákona není možné, a proto soud přijal návrh na neplatnost voleb. "Volba kandidátů Františka Sobotky a Alexandra Stankova z Žít Brno není platná. Počet mandátů volebních stran získaných ve volbách se nemění," uvedl soud v usnesení s tím, že zbytek návrhu na neplatnost voleb zamítá. Navrhovatel totiž ještě později poukazoval na to, že více kandidátů Žít Brno údajně nemělo trvalé bydliště v Brně-středu. Soud k doplnění nepřihlédl kvůli opožděnému podání. Termín totiž uplynul 24. října.

Soud zjistil, že Sobotka se Stankovem měli v době voleb trvalé bydliště v jiných brněnských městských částech. Nechal si proto vypracovat od Českého statistického úřadu model volebního výsledku včetně rozdělení mandátů jednotlivým stranám po vyloučení volebních výsledků Sobotky i Stankova. Z modelu soud zjistil, že se na zisku mandátů nic nezměnilo.

Hnutí Žít Brno pochybení uznalo. "Nebyl v tom úmysl. František Sobotka si celý život myslel, že žije v Brně-středu, protože část jeho ulice se v městské části nachází. Alexandr Stankov dlouho v Brně-středu žije, ale zapomněl si trvalé bydliště přehlásit," vysvětlil lídr Žít Brno Matěj Hollan. Rozhodnutí soudu uvítal. "Jsme za to rádi a je dobře i pro nově ustanovenou koalici, že se počty mandátů nemění. Bereme to jako poučení a budeme se snažit vyhnout dalším chybám. Do voleb jsme šli nezkušení a hned jsme dostali za vyučenou," doplnil Hollan.

Podle místostarosty městské části Pavla Sázavského (ČSSD) by se to jiné straně stát nemohlo. "Se sestavováním kandidátky je velká práce a musí se vše kontrolovat. Musíme však respektovat rozhodnutí soudu. Život jde dál," řekl Sázavský.

Po rozhodnutí soudu zůstává pořadí uskupení zvolených v komunáních volbách v Brně-středu stejné. Vyhrálo Žít Brno s devíti mandáty před hnutím ANO s osmi a třetí ODS se sedmi zastupiteli. Šest mandátů získala sociální demokracie, po pěti lidovci a zelení, tři mandáty TOP 09 a dva komunisté. Koalici uzavřelo Žít Brno, ANO, lidovci a zelení. Dohromady mají 27 zastupitelů ze 45. Ve vedení radnice nahradí dosavadní koalici ODS a TOP 09. Dosavadního starostu Libora Šťástku (ODS) nahradí Martin Landa (Žít Brno).

Krajský soud v Brně přijal v souvislosti s komunálními volbami téměř 30 návrhů na jejich neplatnost. Asi dvacítka se týká jihomoravských měst a obcí, zbytek směřuje na Zlínský kraj a Vysočinu. O některých už rozhodl, u zbytku tak musí učinit do půli listopadu.

Zdroj: ČTK

Štítky Soud, volby, obce, Brno, Žít Brno, Brno-střed, městská část, bydliště, ODS, Matěj Hollan, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žít Brno neztratí žádný mandát v Brně-středu, rozhodl soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.