Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sázavský: Žít Brno by mělo za chybu vyvodit osobní zodpovědnost

Vedení hnutí Žít Brno by mělo vyvodit osobní zodpovědnost z pochybením při sestavování kandidátní listiny v Brně-středu, kvůli němuž soud přijal návrh na neplatnost voleb v této městské části. Dnes řekl místostarosta Brna-středu Pavel Sázavský (ČSSD).

Hnutí totiž mělo na kandidátce dva muže, jejichž trvalé bydliště bylo mimo městskou část. Sázavský uvedl, že by se vedení hnutí nemělo schovávat za výroky o neznalosti, a nepřímo ho vyzval k odstoupení z funkcí. Zakladatel hnutí Matěj Hollan však odstoupit odmítá.

Hnutí chybu vysvětlilo tím, že si František Sobotka myslel, že bydliště v Brně-středu má, protože část jeho ulice se do městské části počítá. Alexandr Stankov si bydliště zapomněl přehlásit, přestože v Brně-středu už několik let žije.

Sázavský označil postup Žít Brno za fatální pochybení. "Zákony jsou od toho, aby se dodržovaly. Kdyby se stala podobná chyba třeba nám, tak nás roztrhají. Nedovedu si představit, že bychom postavili na kandidátku někoho, kdo má jinde trvalé bydliště. Vše je potřeba kontrolovat," zdůraznil Sázavský. Podle něj hnutí na taková pochybení vždy poukazovalo. "Členové Žít Brno jsou křišťálově čistí a jeho představitelé všem kážou o morálce. Proto by měli zůstat i nadále světlonoši pravdy a měli by vyvodit osobní zodpovědnost," sdělil Sázavský.

Jako jednu z možných forem označil odstoupení. Hollan to však odmítl. "Nic takového se nestane. Zodpovědnost jsme vyvodili a omluvili jsme se. Je to naše chyba, kterou přiznáváme. Věříme, že už se to nebude opakovat," řekl Hollan.

Chyba překvapila i starostu Brna-středu Libora Šťástku (ODS). "Nevím, jestli je to úmysl nebo opomenutí, ale vzbuzuje to pochybnosti. Komentovat to ale nechci. Počkám si na rozhodnutí soudu. Lidé by si měli udělat obrázek sami," uvedl Šťástka.

Žít Brno kalkuluje stím, že by kvůli dvěma kandidátům mohlo po přepočtení hlasů ztratit jeden mandát. Podle Sázavského by to mohly být mandáty dva. Záleží na rozhodnutí soudu. Ztráta mandátů by však neměla ohrozit koalici, na které se Žít Brno předběžně dohodlo s hnutím ANO, lidovci, zelenými a TOP 09. Zatím má pětikoalice 30 mandátů mezi 45 zastupiteli. "Pochybení nemá zásadní vliv na skládání koalice. Pro Žít Brno je to poučení a signál, že volby a záležitosti související s vedením města nejsou sranda a je potřeba k tomu přistupovat zodpovědně a s maximální precizností," uvedl lídr zelených v městské části Martin Ander.

Politolog Stanislav Balík přisuzuje chybu nezkušenosti. "Hnutí nemělo žádnou širokou základnu a muselo se spoléhat na lidi, kteří se přihlásili třeba přes web. Nepřijde mi ale normální, že dospělý člověk neví, v jaké městské části bydlí. Buď nikdy nevolil nebo nic nevyřizoval na radnici, ale jak pak může takový člověk chtít radnici řídit," řekl Balík. Podle něj se však nestalo nic fatálního. "Nicméně je pikantní, že je to banální pochybení, ze kterých si Žít Brno dříve dělalo legraci. A teď se s tím samo potýká," dodal Balík.

Zdroj: ČTK

Štítky Žít Brno, Brno-střed, městská část, Matěj Hollan, ČSSD, Stanislav Balík, radnice, Martin Ander, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sázavský: Žít Brno by mělo za chybu vyvodit osobní zodpovědnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.