Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

NSZ zrušilo stíhání Julínka v kauze letecké záchranné služby

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo policejní usnesení o trestním stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) v kauze provozování letecké záchranné služby. Policie se musí případem zabývat znovu, řekla dnes mluvčí NSZ Helena Markusová.

Zastupitelství tak vyhovělo Julínkově stížnosti. Policie Julínka obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle Markusové trestní řízení zatím nekončí. Policie by se však měla kauzou zabývat důkladněji. Vyšetřovatelé zatím podle NSZ neshromáždili dostatek důkazů, proto musejí pokračovat v prověřování okolností případu. Nedostatky žalobci spatřují také ve vyhodnocení materiálů a informací, které už má policie v ruce.

Julínek v roce 2008 podepsal smlouvu, podle níž mají osm z deseti stanovišť vrtulníkové záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé firmy Alfa-Helicopter a DAS. Policie tvrdí, že tak politik způsobil státu škodu 792 milionů korun. Státní subjekty, tedy policie či armáda, by podle kriminalistů tuto službu provozovaly mnohem levněji.

Exministr své obvinění považuje za absurdní. "Jsem přesvědčen, že jsem předložil věcné, pádné a přesvědčivé argumenty, které přispějí k rychlému ukončení celého případu," uvedl Julínek koncem června.

Zdroj ČTK

Štítky Tomáš Julínek, obvinění, zakázky, zrušení, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, policie, ODS, Alfa-Helicopter, letecká záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NSZ zrušilo stíhání Julínka v kauze letecké záchranné služby  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.